Kurmangazy Zhandildin emléke legyen áldott és örök!

Tegnap hajnalban, méltósággal viselt súlyos betegség következtében 63 éves korában elhunyt Kurmangazy Zhandildin,a kazakisztáni madjar törzs egyik vezetője.

A Torgaj vidéki, madjarok lakta apró falú Kumshik szülötte volt, édesapja Shokpit ata, állatorvos, a törzs megbecsült akszakálja (bölcs öregje) volt. Kurmangazy tanulmányai során elkerült a nagyvárosba, Almatyba, ahol elektromérnök lett. Sok évig a Torgaj vidékkel szomszédos területi központ Arkaliq város elektromos vállalatának volt az igazgatója. Soha nem feledte gyökereit és sokat tett népéért. Saját kezdeményezése és szervezőmunkája által legtávolabbi pusztai tanyavilágba is kivezetette az áramot a Zhangeldy járásban, ahol a madjar törzs által lakott falvak is vannak. Munkája mellett kiemelkedő szervező volt, valamint a helyi hagyományok, a madjar törzs történetének és geneológiai adatainak gyűjtője is volt.

2006-óta szoros barátság, szinte testvéri kapcsolat fűzte Bíró András Zsolthoz. Aybek Nakipovval (szintén madjar törzsbéli) és Bíró András Zsolttal együtt álmodták meg ez első modern kori törzsi gyűlést, majd együtt szervezték meg az első 2007 évi Madjar – Magyar Kurultajt. Saga településen a Szarikopa tó partján (Zhangeldi járás). 2008 óta pedig minden magyarországi Kurultajon részt vett és vezette a madjar törzs küldöttségét.

Hírdetés

Büszke, nemes lelkű komoly férfi volt, aki nem beszélt sokat, mert a tettek embere volt, de ha szólt a szavainak mindig súlya volt. Felesége Roza, fiai Meiram és Azat, testvérei, unkatestvérei, rokonai mellett sokan gyászolják az egész Torgáj vidéken, valamint azok a magyarok és türk testvérek is akik szerették, ismerték. Nagy formátumú vezetőt és kiváló szervezőt vesztett a kazak és a magyar nemzet, akik között ő volt az egyik élő híd.

Áldott emlékét örökre szívünkben hordozzuk. A nagy Tengri őrizze lelkét a Magas Égben.

Zhatkan zheri imandy bolsyn. Onin esteligin eshkashan umitpaymiz!

A Kurmangazy Zhandildin emléke legyen áldott és örök! bejegyzés először Kurultáj-én jelent meg.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »