Kurd vezető: ha Ankara beavatkozik, egész Szíriával néz szembe

Óva intette vasárnap Száleh Muszlim, a szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártja (PYD) társelnöke Törökországot attól, hogy közvetlenül beavatkozzon a szíriai konfliktusba.

Ebben az esetben „egész Szíria népe szállna velük szembe” – húzta alá a szíriai kurd politikus.

Muszlim egyúttal visszautasította azt a török felszólítást, hogy a kurd irányítású erők vonuljanak ki azokról a területekről a török határ mentén, melyeket az elmúlt napokban foglaltak el, beleértve egy légi bázist is.

Törökországnak nincs joga beavatkozni Szíria belügyeibe, a légi támaszpont pedig korábban az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front kezén volt – mondta el Száleh Muszlim.

„Mit akarnak? Hogy az an-Nuszra maradjon ott, vagy jöjjön a rezsim és elfoglalja?”

Hírdetés

– nyilatkozott a kurd politikus telefonon a Reuters hírügynökségnek. A bázist az elmúlt napokban foglalták el az úgynevezett Szíriai Demokratikus Erők, melynek a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milicistái mellett türkmének és arabok is tagjai.

Az YPG az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció szoros szövetségese, de Törökország szeparatista terroristáknak tekinti a kurd mozgalmat, amely ugyanakkor a szír-török határvidék jelentős részét ellenőrzése alatt tartja.

A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy a török tüzérség második napja lövi a kurd erők kezén lévő szíriai területeket.

A török miniszterelnök szombaton arról beszélt, hogy a török hadsereg a kurdok provokációjára és „zaklató tevékenységére” válaszol.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »