Kurd fegyveresek keresztényekre támadtak Észak-Szíriában

Kurd fegyveresek keresztényekre támadtak Észak-Szíriában

A szíriai kurdok fegyveres csoportja keresztény nemzetvédelmisekre támadt Kamishli városban. A kurdok részéről nem ez az első ilyen támadás, amit a helyi keresztény lakosság ellen követtek el.

Két nappal kezdődött el a kurdok és a helyi szír keresztények közötti összetűzés, mivel a Kamishliben élő keresztények nem akarták átadni a kurd YPG-nek az egyik katonai ellenőrzőpontot, ami a város keresztény negyede előtt állítottak fel.

A kurd milícia tagjai tüzet nyitottak a keresztény szírekre. A városban állomásozó Szíriai Arab Hadsereg kisszámú csoportja a keresztények oldalára állt és megvédte a helyi lakosságot a kurd agressziótól.

Szír oldalról huszonegy katona halt meg és hatvanheten fogságba estek. Kurd részről nincsenek információk arról hányan haltak meg az atrocitásban.

Nagyon sok a civil sebesült, mivel a viszonylag békés városban minden előzmények nélkül nyitottak tüzet a kurdok a helyi nemzetvédelmi erőkre és a civil lakosságra.  A civilek közül két örmény is életét vesztette az egyikük kétgyermekes apa volt.

Civilek menekülnek a kurdok elől:

 

Kurdok támadják a szír keresztény ellenőrzőpontot:

Hírdetés

Hagop Manokiyan örmény férfit a kurdok ölték meg Kamishliben.

Helyi forrásokra hivatkozva a Russia Today közlese szerint az YPG kurd fegyveresei a káoszt kihasználva az elmenekült emberek otthonait fosztják ki. A Szíriai Arab Hadsereg Köztársasági Gárdájának parancsnoka 4000 fős osztagot rendelt el a városba. A szíriai hadsereg teljesen körbevette Kamishlit és nehézágyúkkal lőtte a kurdok állásait, akik gyorsan tűzszünetet kértek a kormányerőktől.

A szíriai kormány 2012-ben részleges autonómiát adott három olyan térségben a kurdoknak ahol többségben élnek. A terrorizmus elterjedése miatt fel is fegyverezte a Szíriai Kurd Demokrata Pártot, hogy megvédjék magukat a különböző fegyveres csoportoktól.

A kurdok nem titkolt célja, hogy a térségben létrehozzanak maguknak egy független és homogén lakosságú államok. Az elmúlt években megnőtt a keresztények és az arabok ellen  kurdok által elkövetett atrocitások.

Az egyik Kamishliben élő kurd a közösségi oldalán azt írt,hogy minden kormánypártinak el kell pusztulnia a keresztényeket meg el kell üldözni Kamishliből.

Kamishli lakosságának többsége arab és szír a kurdok kisebbségben vannak. Ennek ellenére a kurdok maguknak követelik a várost és állandóan terrorizálják a helyi szunnita arabokat és szír, asszír örmény keresztényeket. A szíriai konfliktust kihasználva a kurd fegyveresek elhagyott arab és keresztény falvakat pusztítottak el hogy az elmenekült lakosság ne térjenek vissza otthonaikba miután rendeződnek a viszonyok a térségben.

Kurd katona Assad fényképét rongálja meg:

A kurd YPG pár hete bejelentette, hogy Észak Szíriában létrehozzák a Nyugat Kurdisztán nevű autonóm területet és föderációba lépnek a Szíriai Arab Köztársasággal. A kurdok által nyugat-kurdisztáni területen élők csupán 30%-a kurd a lakosság többsége arab, szír asszír örmény és türkmén, akik nem elutasítják az autonómia és a föderáció terveit.  Damaszkusz szerint szóba sem jöhet egy iraki mintára felépített föderáció, de a kurdok ötletét Moszkva és Washington is elutasítja.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »