Kupakgyűjtés a jótékonykodás és környezettudatosság jegyében

Kupakgyűjtés a jótékonykodás és környezettudatosság jegyében

Jó szívvel a rászorulókért és a környezetünkért – akár ez is lehetne a jelmondata a Komáromi járásban nemrég elindított kezdeményezésnek, amely során kupakgyűjtő szíveket helyeztek el Komárom több pontján, illetve Hetényben. A néphagyományaink éltetéséről híres Martoson pedig az ősi magyar népművészeti jelképnek számító fémtulipán szolgál hasonló célt.

Az ötlet szülőhazája Dánia, ahonnan a jótékonysági akció – a környezettudatosság jegyében – többfelé, így Magyarországra és Szlovákiába is hódító útra indult, és sikert aratott. A forgalmas helyszíneken elhelyezett kupakgyűjtők utcadíszként sem utolsók, miközben kiemelendő az ökológiai és karitatív jelentőségük.

Az azokban összegyűlő, minőségi anyagból készülő palackkupakok ugyanis tonnnánként 250-300 euróért eladhatók, majd újrahasznosíthatók.

Az azzal foglalkozó üzemekben a hőre lágyuló kupakokat újraolvasztják, s azokból különféle műanyag használati tárgyakakat, például vödröket, szemeteskukákat, öntözőkannákat, kerti ülőkéket és egyebeket állítanak elő.

Korábban több olyan esetről számoltunk be, amikor egy-egy nagybeteg gyermek és családja anyagi támogatását szolgálta a magánszemélyek és az áruházak által indított kupakgyűjtés. Nos, a kupakgyűjtők kihelyezésével megoldódtak az eddigi tárolási gondok!

Komáromban február végén a Szinnyei József Könyvtár és a VII. lakótelepi kispiac szomszédságában „bukkant fel“ az első piros fémszív, amelyet azóta gyakran kellett kiüríteni.

Miután a gyűjtő megtelt, a további adományozók a kupakokkal teli műanyag táskákat a tároló rácsozatára szokták felakasztani.

Ezért április 7-én, az egészség világnapján további 5 kupakgyűjtő szívet helyeztek ki városszerte:

Hírdetés

a Víz utcában, a singellői Kacz utcában és az Építők utcájában működő élelmiszerboltok előtt, továbbá az örsújfalui és a kavai kultúrház előtt.

Az illetékesektől is megtudtuk:

a kupakokból származó bevételt a Mentálisan Sérültek Szövetsége kapja meg, amely a tagjai boldogulását segítő programokra fordítja a támogatást.

Azoknak is, akik azon fanyalognak, hogy 300 euróért nagyon sok kupakot kell összegyűjteni, tudatosítaniuk kell: e szívmelengető módszerrel már a kisgyerekek is környezettudatossá nevelhetők. Miközben ugyanis lelkesen gyűjtögetik az üdítős és tisztítószeres palackok, valamint a tejdobozok és egyéb termékek színes kupakjait, csökkentik a lakosság által kitermelt szemétmennyiséget. Ráadásul más kiskoruktól átérezhetik az adakozás és embertársaik megsegítésének örömét, ami befolyásolja, hogy majd milyen felnőtté válnak.

Érdemes külön szót ejteni a martosi ifj. Erdélyi Zoltán elnök által irányított Sziget Polgári Társulás Segíts, hogy segíthessünk! elnevezésű akciójáról is, amely keretében már nagyon sokszor gyűjtéssel segítettek a rászoruló családoknak.

Közös összefogással újabban egy tulipán alakú kupakgyűjtő helyet létesítettek, s az ekképp összegyűlő pénzből olyan nehéz sorsú embertársaikon, beteg gyerekeken kívánnak segíteni, akiknek még a fontos gyógyszerek, egészségügyi segédeszközök, táplálék-kiegészítők megvásárlására… sem telik.

Nekünk ez csak pár kupak, egy kis gesztus részünkről, de valakiknek ez nagyon sokat számít. Nagyon sok ember várja a segítséget. Mi segíteni próbálunk! Segíts, hogy segíthessünk!

 – vallják, jó példát mutatva más településeknek, civil szervezeteknek, magánszemélyeknek is.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »