Kun Miklós: az ellenség a kapuban van

Kun Miklós: az ellenség a kapuban van

A Kaukázus vidékén nagyon sok banditacsoport működik, afféle közönséges bűnözők, akik lopnak és nőket erőszakolnak meg, s közülük egyre többen felesküdtek az Iszlám Államnak – nyilatkozta az Oroszország-szakértő.

Öngyilkos merénylő robbanthatott a szentpétervári metróban. Az egyik orosz hírügynökség úgy tudja, hogy egy 22 éves, Közép-Ázsiából származó férfi lehetett az elkövető. A terrortámadásban hivatalosan 11-en, de egyes hírforrások szerint 14-en haltak meg, és legkevesebb ötvenen megsérültek.

Az oroszokat is utolérte a végzet, s mondjuk ki, háború van és az ellenség itt van a kapuban – mondta Kun Miklós Oroszország-szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Az Iszlám Állam eddig nem vállalta a terrorcselekményt, de a szakértő úgy látja, hogy a Kaukázus vidékén nagyon sok banditacsoport működik, afféle közönséges bűnözők, útonállók, akik lopnak és nőket erőszakolnak meg, s közülük egyre többen felesküdtek az Iszlám Államnak és sokan mennek ki annak területére is.

<

Az áldozatok iránti kegyeletüket róják le az emberek Szentpéterváron 2017. április 3-án, miután ismeretlen tettesek robbantást hajtottak végre az orosz nagyváros egyik metróállomásán. (MTI/AP/Jevgenyij Kurszkov)

A szakértő felhívta a figyelmet arra, az elmúlt időszakban Moszkvában több eset is előfordult, hogy nagy mennyiségű robbanóanyagot találtak, azokat kiszűrték, de most Szentpéterváron nem sikerült megelőzni a merényletet.

Putyin bátor gesztust tett

A szakértő szerint Vlagyimir Putyin bátor gesztust tett azzal, hogy a merénylet után nem hagyta el a várost, hanem tüntetőleg a merénylet helyszínéhez közel ment és koszorúzott.

Kun Miklós úgy véli: a történtek után új időszámítás nem kezdődik Oroszországban, de egy újfajta megközelítés mindenképpen. Például sokkal több pénzt fognak áldozni fémdetektorokra, vagy még több forrást juttatnak a titkosszolgálatoknak. „Háború van és a háborúban mások a törvények” – emelte ki a szakértő.

Ezért sikerült megakadályozni a második robbantást

A Kommerszant úgy értesült, hogy az orosz hatóságok előre értesülhettek a merénylet tervéről, ezért sikerült megakadályozniuk a második robbantást. Elfogtak egy Szíriából hazatérő orosz állampolgárt, aki azonban túlságosan alacsony szinten állt a hierarchiában, ezért nem tudta pontosan megmondani, hogy mikor és hogyan fognak robbantani. Ezért megpróbálták lehallgatni a merénylőt, vagy a merénylőket, és hát így sikerült a második bombát megtalálni, és hatástalanítani – számolt be Pogár Demeter, az MTVA tudósítója a Ma reggel című műsorában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »