Kun Béláék terrorja – s hogy milyen csendben vannak…

1919. március 21: kommün. Még sok helyen úgy tanítják: Tanácsköztársaság. Valójában a köztársasághoz semmi köze nem volt. A kegyetlenségekre néhány példa. Seidl János parasztlegényt Szamuelly Tibor akasztatta fel. Ezt a parasztlegényt Kohn Kerekes Árpád fogta el az utcán s gúnyolódva kérdezte, melyiken akarsz lógni? Mikor kötélen lógott, Kohn Kerekes kérdezte tőle: Vörösödsz már büdös?! Többször pofonvágta és Rúgd el! kiáltással az áldozattal kirúgatta maga alól a széket

1919. június 19. Budapest. Az ukrán tisztek Magyarországon fegyveres erőt akartak szervezni orosz hadifoglyokból az orosz tanácsköztársaság céljára. Az a gyanú merült föl, hogy Kun Béla és a magyar tanácsköztársaság ellen dolgoznak. Erre Kun Béla megparancsolta a terroristáknak, hogy tegyék el őket láb alól. Kun Béla azt parancsolta: Dobjátok őket a Dunába! Szamuelly Tibor hozzátette: Nehogy lőjetek, kössetek követ a nyakukra s úgy dobjátok a Dunába! A terroristák levitték őket a Dunára, levetkőztették, kezeiket hátrakötötték, nyakukba köveket akasztottak, majd puskatussal fejbe verték s belelökték a Dunába. Másnap az ukrán tisztek különvonatát kirabolták.

1919. április 20. Budapest. Húsvétvasárnap. Dobsa Miklós apjával a Duna-korzón sétált, mikor igazolás céljából Schön Goldberger elé állították, akinek nem tetszett a nyalka úri fiú, átkísértette a terroristáknak a Batthyány Palotában levő laktanyájába Cserny Józsefhez azzal, hogy küldjék gajdeszbe. Cserny terrorparancsnok átadta őt Groó Géza és Nyakas Nagy János terroristáknak, kik levitték a pincébe, ott összevissza verték, kínozták, majd agyonlőtték, kifosztották s holttestét még aznap este bedobták a Dunába.

1919. június 3. Dunamócs. Bandl Ferenc vörösőr-parancsnok elrendelte, hogy Trubinyi János plébánost végezzék ki. Erre kivitték a Duna-partra és egy akácfára felakasztották.

1919. június 23. Harta. Seidl János parasztlegényt Szamuelly Tibor akasztatta fel. Ezt a parasztlegényt Kohn Kerekes Árpád fogta el az utcán s gúnyolódva kérdezte, melyiken akarsz lógni? Mikor kötélen lógott, Kohn Kerekes kérdezte tőle: Vörösödsz már büdös?! Többször pofonvágta és Rúgd el! kiáltással az áldozattal kirúgatta maga alól a széket. Egy vöröskatona szembeköpte a hullát.

Hírdetés

1919. június 25. Kalocsa. Bernáth Mihályt két fiával állították a törvényszéki palotában ítélkező Szamuelly elé s míg őt vallatták, egyik fiát közben felakasztották a Fő utcán a jezsuita templom előtt a fára. Akiket Szamuelly elé állítottak, azokat a terroristák ütötték-verték. Szamuelly egy-két kérdés után Szeget neki! kijelentéssel átadta őket a terroristáknak, kik nyomban felakasztották.

Rigó Mihály szemeláttára vitték be a fiát, mert fehér volt s két perc múlva már agyonlőtték. Egész éjjel lógtak az áldozatok s áztak az esőben. – Kohn Kerekes az egyik áldozatnak, ki a fán lógott, kolbászt dugott a szájába. – Mikor a jól végzett munka után a terroristák az érseki palotában vacsorára gyűltek, Szamuelly mosolyogva érkezett oda s így szólt: Adjatok vizet, meg akarom mosni a kezemet, mert hullaszagú! – Galina Zoltán leszakadt a kötélről, mire szaladni kezdett Ártatlan vagyok, hagyjatok! szavakkal, de megfogták, hoztak neki egy vastagabb kötelet, azután egyik fától a másikig cipelték és gúnyolódva kérdezték: Te gazember, neked ez az ág gyönge, keresünk neked egy másikat!, s közben ütötték, verték és újra felakasztották.

Az akasztásokat úgy végezték, hogy az áldozatot egy székre állították, a fára kötötték, aztán addig ütötték, verték, míg a széket ki nem rúgta maga alól. – Mikor Csiszár Jenőt felakasztották, a többieket feléje fordították s azt mondták nekik: Ti is így fogtok lógni!

1919. június 23. Kiskőrös. Spang Józsefet , ki az ellenforradalom alatt városparancsnok volt, Mikula György vörös karhatalmi parancsnok egyik vöröskatonája akasztotta fel oly módon egy fára, hogy felülről ráugrott és mintegy lovagló helyzetben ráült a vonagló áldozat nyakára. Előbb őt teljesen összeverték, és cigarettát dugtak a szájába. Az áldozat ütőerét Petzkay felesége, Telek Ilona Márta orvosnő fogta s midőn érezte, hogy még él, kijelentette, hogy még egy ideig hagyni kell a fán.

1919. április 29. Kiskunfélegyháza. Kiss Géza, Kiss Péter, Janovics János, Lázár Andor Endre, Engi Lajos Sándor terroristák Návay Iván földeáki földbirtokost, Návay Lajos volt képviselőházi elnököt, földbirtokost, és dr. Kiss Béla szentesi városi főjegyzőt tettlegesen bántalmazták: a két Návayval a trágyaszemetes marhakocsit tisztíttatták. Halálra ítélésük úgy történt, hogy megkérdezték tőlük, tudják-e, mi a kommunizmus, s feleletük után vigyétek és tanítsátok meg, mi a kommunizmus! kijelentésre elvitték s főbe lőtték őket. Az áldozatok holmiját a terroristák magukhoz vették s egymás között felosztották.

facebook


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »