Különleges nap ez, megmozdul az ország

Különleges nap ez, megmozdul az ország

Közös Himnusz-éneklés, Diák Oscart nyert filmek ingyenes vetítése, új operalemez, Ady Endre és Cseh Tamás emlékesetek, valamint kulturális és művészeti fesztivál is várja az érdeklődőket a Magyar Kultúra Napján Budapesten és a környező településeken.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A hagyománynak megfelelően Szentendrén délben közös Himnusz-éneklésre várják az ünneplőket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban egész napos programjai 11 órakor kezdődnek az Ige-idők – a reformáció 500 éve című kiállítás tanulmánykötetének bemutatójával. 13 órától a Múzeumkertben készült régi felvételekről és a kert történetéről tartanak rövid sétával egybekötött beszélgetést, 17 órától pedig a múzeumépületet felfedező sétára lehet jegyet váltani. A 100 perces vezetésen interaktív lehetőséget kínálnak, hogy

zárás után fedezhessék a látogatók a múzeum évszázadainak titkait, bepillanthassanak a közönség elől elzárt terekbe.

Az Országos Széchényi Könyvtárban 16 órakor kezdődik az ünnepi program a “Fut velem egy rossz szekér…”- Ady 100 című kamarakiállítás megnyitójával. A könyvtár Ady-gyűjteményének relikviáiból látható itt válogatás, kéziratok, fotográfiák, tárgyi emlékek, dedikált kötetek, önéletrajzok, első megjelenések ismerhetők meg. A megnyitó után könyvbemutató következik, a “Valaki útravált…” Az úton levő és kiútkereső Ady Endre című könyv bemutatója.

A Vigadóban est fél 6-kor nyílik a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti és iparművészeti kiállítása “Himnusz – a magyar nép imái” címmel. A 150 éves Pesti Vigadó épületében sétát is szerveznek. 19 órától pedig “Jövel, légy vélünk Úr Isten” címmel népzenei koncert hangzik el a magyar kultúra napja alkalmából.

Kalmár Magda operaénekes felvételeinek válogatása és Puccini A Nyugat lánya című előadás is megjelent CD-n a Magyar Állami Operaház gondozásában az ünnep alkalmából.

Hírdetés

Cseh Tamás épp a Magyar Kultúra Napján született 77 évvel ezelőtt, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban rá emlékeznek a hajdani zenésztársak, barátok. Feleleveníti a 30 évvel ezelőtti első közös erdélyi turnét az egykori Ad Libitum együttes, Márta István, Novák János és Kecskeméti Gábor pedig a hetvenes években a 25. Színházban együtt játszott dalokat idézik meg.

Az est vendége Cseh András, a művész fia, valamint Víg Mihály és Bárth János. A Kolibri Színház társulata Bereményi Géza legújabb, Novák János zenéjével megszólaló költeményeit adja elő.

A Nemzeti Színház ifjúsági programjai között fontos helyet foglal el az Ádámok és Évák ünnepe középiskolás játék. A színház hetedik éve adja át egy napra nagyszínpadát a diákszínjátszóknak. Idén a Magyar Kultúra Napját, 19 órától, 247 budapesti és Budapest környéki diák 12 bibliai történet színpadi feldolgozásával ünnepeli.

Az Örkény István Színház Nézzünk bizakodva a jövőbe! címmel felolvasó estet tart.

Örkény novelláiból olvasnak fel, az est bevételét pedig a Független Előadóművészeti Szövetség javára ajánlják fel.

A Bethlen Téri Színházban a Magyar Kultúra napján kezdődik és péntekig tart a 8. Vendégváró Fesztivál, a Zentai Magyar Kamaraszínház lesz ezúttal a vendég, a Színpadi töredékek Kosztolányi Dezső Esti-novellái alapján” című előadásukkal szerepelnek.

A Színház és Filmművészeti Egyetemen a Magyar kultúra Napján kezdődik a Diák Oscar-hét, az egyetem Vimeo-csatornáján egy hétig nyilvánossá teszik a korábbi Diák Oscarra jelölt és a nyertes filmeket. Látható lesz a válogatásban Kovács István Ostrom című filmje is, amely Szarajevó 1994-es ostromát egy magányos nő szemén keresztül mutatja be.

A Ludwig Múzeumba ingyenes a belépés a Magyar Kultúra Napján, A Gödöllői Királyi Kastély 22-én és 25-én szintén kedvezményes és ingyenes kiállításlátogatással és tárlatvezetéssel várja vendégeit.

A Csodák Palotája pedig a Magyar Kultúra Napjára időzíti a tudományt és művészeteket összekapcsoló fesztiválját, a TUDKULT fesztivált. A Csopa látványos kísérletek bemutatójával és 250 interaktív eszközzel várja az érdeklődőket, a csoportokat kísérletek segítségével bevezetik a zene fizikájába és szakmai partnereik, mint a Fővárosi Állat is Növénykert, a Debreceni Egyetem, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Deák 17 Galéria és a Magyar Nemzeti Bank is érdekes programot kínálnak a látogatóknak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »