„Külföldről támogatott szervezet” – ilyen megjelölést kaphatnak a külföldről finanszírozott NGO-k

Az SNS frakciója beterjesztette azt a törvényjavaslatát, amely előírná, hogy a több mint 5000 euróval külföldről támogatott non-profit szervezeteket  hivatalosan is „külföldről támogatott szervezetekként” jelöljék meg. A szlovák nemzetiek szerint ezzel nagyban javulna az NGO-k finanszírozásának átláthatósága.

A javaslat megváltoztatná az éves beszámolóra és az adományozók adatainak feltüntetésére vonatkozó kötelezettségeket is.

„A javaslat célja növelni a nem kormányzati szervezetek finanszírozásának átláthatóságát, amelynek kulcsfontosságú eleme a nyilvánosság NGO-kkal szembeni bizalmának erősítése érdekében az adományokról és adományozókról szóló információk nyilvánosságra hozatal, abban az esetben, ha az adományok értéke egyszeri vagy kumulatív nagysága meghaladja a törvény által előírt nagyságot”

fogalmaznak a javaslat indoklásában az előterjesztők.

Hírdetés

A javaslat nagyobb mozgásteret biztosítana az NGO-k „nem önkéntes” megszüntetésének érvényesítéséhez is, például abban az esetebn, ha nem tartják be a nem kormányzati szervezetek nyilvántartásáról szóló törvény rendelkezéseit.

A törvény – ha átmegy a parlamenten – részletesebb éves beszámolót követelne meg a szervezektől, különös tekintettel az adományozók, hozzájárulók és hitelezők hátterére vonatkozóan. Itt is az 5000 eurós határ a mérvadó. Egyúttal megszüntetné az adományozók névtelenségének lehetőségét.

A javaslat növelné a Belügyminisztérium jogköreit: amennyiben az adott szervezet nem teljesíti az éves beszámoló és éves könyvelési zárás beadására vonatkozó kötelezettségeit, a minisztérium megszüntethetné a szervezetet.

A javaslat 2025. január 1-jétől lépne hatályba, ha jelenlegi formájában szavazná meg a törvényhozás.

körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »