Külföldre települ át a leggazdagabb angol

Külföldre települ át a leggazdagabb angol

Az Egyesült Királyságból külföldre, Monaco-ba települhet át Anglia leggazdagabb embere, miközben átalakítja egyik legfontosabb cégének, az Ineos nevű vegyipari vállalatnak működését is – írja a The Guardian. A cél az, hogy a cég és ezáltal tulajdonosai, jelentős adómegtakarítást érhessenek el.

A brexitpárti Sir Jim Ratcliffe és két, Ineos-beli tulajdonostársa Monaco-ba költözhet, hogy így cégükkel megspóroljanak nagyjából 4 milliárd fontnyi (kb. 1500 milliárd forint) adót.

Hírdetés

Ratcliffe 60 százalékos tulajdoni aránnyal bír a mintegy 35 milliárd fontot érő vegyipari óriáscégben. Két közvetlen alárendeltje 20-20 százalékos részesedéssel rendelkezika tavaly 2,2 milliárd nettó eredményről jelentő, több mint 18 ezer munkavállalót foglalkoztató társaságnál.

A folyamatot a számviteli szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi cégcsoport, a PricewaterhouseCoopers segíti tanácsadóként a brit lap értesülése szerint. A cég már nem először tűnik fel hasonló ügyletnél. Egyes állítások szerint szándékosan hoznak létre olyan bonyolult struktúrát egyes brit vállalatok – papíron – külföldre településekor, hogy annak eredményeként a cégek végül több millió fontot takarítanak meg egyetlen év alatt a közterheken – ami viszont hiányzik a brit kincstári bevételekből.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »