Külföldön is elismert hazai natúr borokat tiltottak be

Külföldön is elismert hazai natúr borokat tiltottak be

Hazai kézműves borászok tiltakoznak, mivel a szlovák élelmiszeripari felügyelet kivonta a piacról egyes boraikat. A földművelésügyi tárca azt ígéri, hogy a jövőben jobban figyelembe veszik a natúr borok sajátosságait.

Az Autentista Szlovákia társulás és támogatói közleményében kérik a földművelésügyi tárcát, hogy adjon iránymutatást az ellenőrző szerveknek a natúr borokkal kapcsolatban, és ne szigorítsa a földrajzi megjelölés nélküli borok piacra hozhatóságát, mint ahogyan azt a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) javasolja.

Az élelmiszeripari felügyelet azért vonta ki nemrég a piacról a nemeskürti (Zemianske Sady) Slobodné vinárstvo két tételét, mert üledéket tartalmaztak, miközben az a derítetlen és szűretlen természetes borok egyik gyakori velejárója, esetükben tehát nem minősíthető borhibának.

Hírdetés

A Slobodné vinárstvo 2016-os és 2017-es évjáratú olaszrizlingjeiről van szó, melyek a PragueWine Trophy nemzetközi rangú borversenyén nemrég Gold és Premium Gold minősítéseket kaptak, közben pedig a világ számos országának csúcséttermeiben forgalmazzák őket.

A probléma nagymértékben érint további szlovákiai kézműves és natúr borászatokat is. Hozzáállásukkal maguk az ellenőrző szervek csorbítják a szlovákiai borok jó hírnevét – hangsúlyozzák a tiltakozó borászatok, az Autentista Szlovákia tagjai (Strekov 1075, Kasnyik Családi Pincészet, Mátyás Családi Pincészet, Magula és az említett Slobodné vinárstvo). Az így szigorított szabályok szerintük veszélybe sodorják az ebben a stílusban borászkodó dél-szlovákiai családi pincészetek megélhetését, továbbá előnyben részesítenék a nagyipari termelést. Ezt pótcselekvésnek tekintik, amivel az ellenőrző hatóság leplezni próbálja tétlenségét, hogy nem foglalkozik a Szlovákiába hazai mustként és borként behozott olcsó hamisítványok terjedésével.

A minisztérium közleményében azt ígéri, figyelembe fogja venni a natúr borok sajátosságait a bortörvény módosításra kerülő rendeletében.

A borászok szerint a törvény megalkotásáig is szükség van a vonatkozó rendeletek egyértelművé tételére, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a tárcaközi egyeztetés során érvényesíthessék a hozzászólásaikat (a ChangNet portálon gyűjtik a támogató aláírásokat). (vps)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »