Külföldi reakciók: Jelentős változás előtt áll Szlovákia

Külföldi reakciók: Jelentős változás előtt áll Szlovákia

A február 29-ei szlovák parlamenti választások eredményeinek ismertetése után külföldi politikusok is reagáltak. Legtöbbjük várakozva tekint a leendő szlovák kormányra.

Vasárnap reggel a cseh kormányfő, Andrej Babiš, valamint az államfő, Miloš Zeman gratulált Igor Matovičnak és pártjának, a parlamenti választások győztesének.

Babiš a közösségi hálón kifejtette:  Matovičék kiváló kampányt folytattak, mellyel jelentős bizalmat szereztek a választópolgárok között. Mint jelezte:

Hírdetés

A cseh államfő szintén a közösségi hálón gratulált a választások győztesének. Mint írta: kívánja, hogy mielőbb álljon fel az új, tettre kész kabinet. Hozzátette: reméli, hogy a két ország közötti, átlagon felüli jó kapcsolatok megmaradnak és fejlődnek az új szlovák kormány által.

Ezt a jelenlegi ellenzék megerősödése kapcsán jelentették ki.

A cseh szolgálati televízióban elhangzott: véget ért a Smer-éra és a párthegemónia Szlovákiában. Ugyanakkor kissé meglepettek, hogy a tavalyi európai parlamenti választásokon jelentős sikert elérő PS/Spolu formációnak nem sikerült bejutnia a szlovák törvényhozásba. (PP)

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »