Külföldi lapok címoldalán a magyarországi önkormányzati választás

Külföldi lapok címoldalán a magyarországi önkormányzati választás

Általában Karácsony Gergely budapesti győzelmét hangsúlyozták a jelentősebb lapok, hírügynökségek, amelyek mind kiemelt heyen foglalkoztak a vasárnapi választással.

Az elmúlt évtized legnagyobb politikai győzelmét aratta az ellenzék – írja tudósításában a Reuters hírügynökség, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy Kácsony Gergely győzelme mellett a fővárosi közgyűlésben is az ellenzék lesz többségben.

Hungary’s opposition wins Budapest election, makes gains in other cities https://t.co/CO5wo2WTVv pic.twitter.com/esc79IK2UU

— Reuters Top News (@Reuters) 2019. október 14.

Hírdetés

Az AFP hírügynökség sokkoló ellenzéi győzelemről beszél a fővárosban.

#UPDATE Hungary’s opposition scored a shock win in the Budapest mayoralty election Sunday, the first electoral blow for nationalist Prime Minister Viktor Orban since he came to power in 2010 https://t.co/RHAVNlVPN5

— AFP news agency (@AFP) 2019. október 13.

A Financial Times elemzése szerint a mostani eredmények lendületet adhatnak az ellenzéknek a sorozatban hét elvesztett választás után.

A Bloomberg nemzetközi kontextusba helyezi az eredményeket, amelyek a cikk szerint beleillenek abba a nemzetközi trendbe, hogy a nacionalista erők gyengülnek a nagyobb városokban. A beszámoló szerint az ellenzéki összefogás hatékonyan működött a választásokon, Budapesten kívül 10 másik nagyvárosban lesz ellenzéki a polgármester, ugyanakkor a Fidesz ereje stabil maradt, és nem változott a befolyása az ország más részein – idézi összeállításában a Portfolio.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »