Kulebának nem elég a németországi tiltás, az egész világon üldöztetné a Z betűt

Kulebának nem elég a németországi tiltás, az egész világon üldöztetné a Z betűt

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt kérte, hogy minden olyan ország tiltsa be az orosz hadsereg jelképévé vált Z szimbólumot, amely elítéli az agressziót.

Az ukrán külügyér Németországra hivatkozva kérte ezt, ahol a minap betiltották az orosz háborús jelképet.

"A Z betű az orosz háborús bűnöket, a lebombázott városokat, több ezer meggyilkolt ukránt jelképez. Be kell tiltani azt, hogy az efféle barbarizmust népszerűsítsék" – írta Dmitro Kuleba.

I call on all states to criminalize the use of the ‘Z’ symbol as a way to publicly support Russia’s war of aggression against Ukraine. ’Z’ means Russian war crimes, bombed out cities, thousands of murdered Ukrainians. Public support of this barbarism must be forbidden.

Hírdetés

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 29, 2022

A Z szimbólum még a háború előtt kezdett el terjedni, ekkor az orosz hadseregben még az invázió előkészítésére szolgáló jelölésként használták (gyakorlatilag két hadseregcsoportnál is, ugyanis egy bekeretezett változat is létezik ebből).

A Z betűvel jelölt járművek fotói a közösségi médiában is terjedni kezdtek, erre pedig aztán az orosz háborús propaganda is ráépített, és egy átfogó, az orosz hadsereget szimbolizáló jelképet csinált belőle. Magyarázatuk szerint ez a Z valójában a „Za pobedu”, vagyis „A győzelemért” szlogen megtestesítője.

A szimbólum olyan mértékben az orosz hadsereg jelképévé vált, hogy Európa-szerte már több helyen is problémát okozott a megjelenése, többek közt egy magyar benzinkúton is verekedtek miatta, írja az Index.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »