Kuleba: Zaluzsnij hamarosan indulhat Nagy-Britanniába

Kuleba: Zaluzsnij hamarosan indulhat Nagy-Britanniába

Valerij Zaluzsnij volt (leváltott) ukrán vezérkari főnök hamarosan befejezi előkészületeit és megkezdi diplomáciai munkáját az Egyesült Királyságban – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Zaluzsnijt február 8-án váltotta le a vezérkar éléről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Névlegesen azért, hogy új lendületet adjon az ukrán hadseregnek, valójában azonban az volt problémája a hősként tisztelt főparancsnokkal, hogy túlságosan népszerű volt.

Mindeközben Zelenszkij népszerűségi indexe meredek zuhanásba kezdett, és úgy tűnt, hogy ha Zaluzsnij politikai pályára lépne, és megtartanák az elnökválasztásokat, akkor Zelenszkij csúnyán alulmaradna vele szemben. Zaluzsnijt azonban leváltották, hadseregen belüli közvetlen alárendeltjeit szintén eltávolították, őt magát pedig állítólag egy ideig házi őrizetben tartották. Zelenszkij pedig nem írta ki az elnökválasztásokat, és május huszadikától már túllépte az alkotmány által megengedett hivatali idejét.

Hírdetés

Sokan úgy vélik, hogy Zaluzsnij eltávolítása majd nagykövetként az Egyesült Királyságba történő kiküldése azt a célt szolgálja, hogy a rendkívül népszerű katonát eltávolítsák a közéletből, a köztudatból és az országból. Vannak olyan, egyelőre megerősítést nem nyert hírek is, miszerint Ukrajnában folyamatosan fennál egy katonai puccs lehetősége.

Tény azonban, hogy jelenleg a vezérkar főnöke Olekszndr Szirszkij, aki egyébként orosz és Volodimir Zelenszkij közeli embere.

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »