Kuleba: Ha Oroszország jóhiszeműen fog tárgyalni, Ukrajna hajlandó lesz a párbeszédre

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a kínai kollégájával, Wang Immel folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy Ukrajna egy bizonyos szakaszban hajlandó lenne tárgyalásokat folytatni Oroszországgal, ha Moszkva jóhiszeműen tárgyalna. Hozzátette: jelen pillanatban nem lát ekkora hajlandóságot Oroszország részéről. Erről szerdán tájékoztatott az ukrán külügyminisztérium.

A kínai és az ukrán miniszter a dél-kínai Kanton városában találkozott. Egy magas rangú ukrán kormánytisztviselőnek ez az első látogatása Kínában az Ukrajna elleni orosz invázió 2022 februári kezdete óta.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a miniszterek eszmecserét folytattak az ukrán válságról.

Hírdetés

„Bár az idő és a feltételek még nem érettek meg, támogatunk minden olyan erőfeszítést, amely hozzájárul a békéhez, és hajlandóak vagyunk továbbra is konstruktív szerepet játszani a tűzszünet létrehozása és a béketárgyalások újraindítása érdekében” – mondta. „Kína mindig is szilárdan elkötelezte magát amellett, hogy támogassa a válság politikai megoldását” – tette hozzá Mao.

Kuleba szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy Ukrajna a béke, az újjáépítés és a fejlődés útját kívánja követni. „Meggyőződésem, hogy ezek közös stratégiai prioritások” – mondta, hozzátéve, hogy „az orosz agresszió lerombolta a békét és lelassította a fejlődést”.

Kína szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és mindkét fél érdekeit figyelembe véve szorgalmazza a háború befejezését. Peking ugyanakkor a konfliktusban igyekszik beilleszkedni a közvetítő szerepébe. Tavaly bemutatta saját béketervét, és különmegbízottat nevezett ki az orosz-ukrán konfliktus megoldására.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »