Kuleba a pápát és az Ukrajnának nyújtott lassú katonai segítséget kritizálta

Kuleba a pápát és az Ukrajnának nyújtott lassú katonai segítséget kritizálta

Azok az országok, amelyek “rosszul bántak Ukrajnával”, a háború befejezése után felelősségre lesznek vonva – figyelmeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a BBC-nek adott interjújában.

Kuleba egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati fegyverek szállításának késése az ukránok életébe kerül. „Ha egy szállítmány egy napot késik, az azt jelenti, hogy valaki meghal a fronton. Ez azt jelenti, hogy valaki, aki életben maradhatott volna, meghal” – mondta.

– mondta Kuleba, hozzátéve, hogy “a háború olyan időszak, amikor dönteni kell, és ők minden döntést rögzítettek.”

Egyelőre szerinte semmi jele annak, hogy Oroszország hajlandó lenne tárgyalni a harcok befejezéséről, de Kuleb szerint minden háború a tárgyalóasztalnál ér véget. „Külügyminiszterként az a célom, hogy Ukrajna azután üljön le ehhez az asztalhoz, miután döntő sikert aratott a harctéren” – magyarázta.

Ez szerinte magába foglalja a lehető legerősebb támogatási koalíció felépítését, és úgy érzi, ebbe a szövetségbe nem tartozik bele a pápa. „Nagyon sajnáljuk, hogy a pápa a háború kezdete óta nem talált alkalmat Ukrajnába látogatni” – jelentette ki Kuleba, hozzátéve, hogy nem rajta, hanem Istenen múlik, hogy megítélje a Szentatya viselkedését.

Hírdetés

Kuleba továbbra is bízik abban, hogy Ukrajna meg tudja tartani a fontos szövetségesei támogatását – azokét, akik kézzelfogható támogatást nyújtanak.

És mint mondja, Ukrajna oldalán van egy döntő tényező.

„Történelmileg Ukrajnát méltánytalanul alulértékelték, és sajnálom, hogy vérontásra és pusztító háborúra volt szükség ahhoz, hogy a világ ráébredjen, milyen nagyszerűek vagyunk. Mi mindig rendeben leszünk, de túl sok időbe telt, mire ezt felismerték”

– tette hozzá.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »