Kulcsszavazás az EP-ben: Ma eldőlhet Ursula vond der Leyen sorsa

Kulcsszavazás az EP-ben: Ma eldőlhet Ursula vond der Leyen sorsa

Nyitókép: SITA

A hét legfontosabb szavazása vár ma az EP-képviselőkre a strasbourgi plenáris ülésen. Döntenek arról, hogy a következő öt évre megerősítik-e az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, Ursula von der Leyent. Az EU végrehajtó testületének vezetőjének beszéde 09:00-ra várható, és sokan hangsúlyozzák, hogy minden kimondott szó számít. Ezt követően vita következik az európai parlamenti képviselőkkel. Maga a titkos szavazás 13:00 órakor kezdődik, az eredményeket pedig 14:30 és 15:00 között teszik közzé – közölte Jaume Duch, az Európai Parlament szóvivője.

Hírdetés

Az Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták frakciója (S&D) és a Renew Europe (Renew Europe) liberálisai, amelyek támogatására az EB vezetője támaszkodik, együtt 401 mandátummal rendelkezik az újonnan megválasztott európai parlamentben. Parlament. Von der Leyennek 361 szavazatra van szüksége. A jelek szerint azonban e három frakció képviselői közül néhányan nem támogatják őt a titkos szavazáson. A bizottság vezetője az elmúlt napokban más frakciók – például a Zöldek – képviselőinek, de az ECR-ből (Európai Konzervatívok és Reformerek) képviselőinek tetszését is próbálta megszerezni.

Ha von der Leyen nem kap bizalmat, rendkívüli EU-csúcsot kell tartani, ahol az állam- és kormányfők újabb jelöltet javasolnak. Sajtóhírek szerint Brüsszelben már készülnek erre a lehetőségre, és a július 22-i héten kerülhet sor az uniós elnökök és miniszterelnökök esetleges találkozójára.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »