Kuba is bekapcsolódik a szíriai konfliktusba?

Kuba is bekapcsolódik a szíriai konfliktusba?

A Fox News értesülései szerint, az amerikai felderítés a közelmúltban többször is kubai katonai egységek jelenlétét észlelte Szíria területén. Az utóbbi időben az Egyesült Államokkal jó viszony kialakítására törekvő szigetország alakulatai nagy valószínűséggel az Asszad elnök irányítása alatt álló kormánycsapatok, és az orosz erők támogatására érkezhettek a konfliktuszónába.

Az amerikai hírcsatorna kiemeli, hogy Leopoldo Cintra Frias tábornok, a kubai haderők főparancsnoka, nemrég egy katonai küldöttség élén tett látogatást a Közel-keleti országban, ahol támogatásáról biztosította a hivatalos szíriai vezetést.

Egy névtelenségbe burkolózó, hivatalos amerikai forrás megerősítette, hogy kubai ejtőernyős alakulatok, és különleges egységek vannak jelen Szíria területén. A nyilatkozat azt valószínűsíti, hogy a katonák Oroszországban kaphattak kiképzést, és orosz repülőgépekkel szállíthatták őket a háborús övezetbe.

Az utóbbi lehetőségeket egy szintén meg nem nevezett arab tiszt, állítólagos beszámolójára alapozzák, aki szemtanúja volt két, kubai csapatokkal teli orosz gép landolásának, és érintkezésbe is lépett a katonákkal, akik megerősítették, Asszad támogatására érkeztek.

Amennyiben hinni lehet az amerikai katonai értesüléseknek, a kubai csapatok jelenléte nem lenne meglepő, hiszen az orosz-kubai harcászati együttműködés még a hidegháború időszakára nyúlik vissza, mondhatni bevett gyakorlatról van szó.

A lépés inkább Raul Castro újabban folytatott Amerika-politikája kapcsán lehet érdekes, ugyanis az Egyesült Államok és a kommunista diktatúra közötti közeledési folyamatokat nagyban hátráltathatja, ha kiderül, Kuba tényleg a jelenleg formálódó, az amerikai érdekekkel szemben álló orosz-iráni-iraki szövetséget támogatja, Asszad elnök megsegítése érdekében.

Hírdetés

A névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő a feltételezett kubai jelenlétet az 1970-es évek „Kuba-Angola rendezéshez” hasonlította, amikor a szigetország a Közép-afrikai térségben vetette be csapatait, elsősorban a szovjet érdekek előremozdítása céljából. De Szíria sem ismeretlen terep a kubai hadsereg számára, hiszen az 1973-as Jóm kippúri háború során szintén tartózkodtak csapatok az országban, hogy segítsék a szírek Izrael elleni erőfeszítéseit.

Az anonim forrás ugyanakkor nem tudta megerősíteni, hogy Frias tábornok, vagy a havannai katonai vezetés bármely más, magas rangú tagja Szíriában tartózkodik-e, de arra sem tudott választ adni, hogy a kubai csapatok milyen feladatokat hajtanak végre pontosan. Így egyelőre az is csupán feltételezés marad, hogy kiképzőként, katonai tanácsadóként, illetve a páncélos hadviselés területén nyújthatnak segítséget a szíriai kormányerőknek.

A tisztviselő mindenesetre megjegyezte, hogy amennyiben a kubai katonai jelenlét egyértelmű bizonyítást nyer, az világos jelzés lesz arra nézve, hogy Raul Castro többre értékeli a régi elvbarátokkal fennálló kapcsolatait, mint az USA-hoz fűződő viszony konszolidálását.

Mivel Havanna már többször is nyíltan kijelentette, hogy a Közel-keleti viszonyok alakításában a szír-iráni-orosz irányvonalat favorizálja, nem lenne nagy meglepetés, ha legfelsőbb vezetés, világpolitikai megfontolásokból beáldozná az elmúlt időszak nyitási kezdeményezéseit.

Az, hogy ez miként befolyásolná az immár négy éve dühöngő polgárháború végkimenetelét, nehéz megjósolni.

T. T.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »