Kritikus állapotok a barcelonai reptéren

Kritikus állapotok a barcelonai reptéren

Gördülő sztrájkot hirdetett múlt szombattól a biztonsági átvilágítást végző személyzet a barcelonai El Prat repülőtéren, ahol a hétvége során rengeteg utas akár nyolc órát is várakozott a tranzitba való beléptetésre. Az előcsarnokban hatalmas tömeg alakult ki, mivel a biztonsági ellenőrök bejelentették, hogy naponta négyszer egy órára sztrájkba lépnek. A munkavállalók továbbá a japán sztrájk módszeréhez nyúltak, vagyis a legapróbb részletekbe menően hajtják végre a munkaköri leírást, így most tíz percet vesz igénybe egy utas és csomagjai átvizsgálása. A sztrájk második fordulója a következő hétvégén várható, ha nem sikerül a megegyezés a felek között. A biztonságiak jobb munkakörülményeket, kevesebb stresszt, több kollégát szeretnének, legalább a legnagyobb megterhelést jelentő vakációs időszakban. 

Ráadásul a párizsi és a brüsszeli terrortámadások fényében új, az Európai Unió által javasolt szigorúbb átvilágítást vezettek be az EL Praton a múlt hónapban. A szigorítás a schengeni övezeten kívüli állampolgárok tüzetes átvizsgálását írja elő, így elsősorban hazájukba visszatérni szándékozó brit és ír állampolgárokon csattan az ostor.  

Hírdetés

A sztrájk időzítése nyilván nem mellőzi a szándékosságot, a biztonsági személyzetet adó Eulen Seguridad cég szakszervezete a tömeget és a negatív médiavisszhangot akarja felhasználni céljai elérése. Rengeteg kétségbeesett, a reptérről feladott twitter-üzenet olvasható az interneten, megmutatva a dugig tömött előcsarnokot és a kint kígyózó tömeget is. Ugyanakkor a spanyol médiához eljutott egy felvétel, ezen az Eulen szakszervezeti vezetője azt mondja, ha nincsenek sorok, minden elveszett. Az El Prat Spanyolország második legforgalmasabb légikikötője évente 44 millió utassal, jelentős hányaduk természetesen a nyári időszakban fordul meg itt. 

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »