Krisztus neve egy ezüstamuletten – ez lehet a legkorábbi bulgáriai keresztény emlék

Az internet a napokban kapta föl a hírt, amely valójában idén február-márciusban jelent meg a bolgár portálokon: megtalálták az eddig ismert legkorábbi feliratot, amely a kereszténységről tanúskodik a mai Bulgária területén.

A Heritage Daily két napja osztotta meg a több hónapos hírt: ezüstamulettet találtak a Deultum-Debelt Nemzeti Régészeti Park területén, az ország délkeleti részén fekvő Szredec közelében. Az amulett feltehetően a legkorábbi keresztény emlék bolgár földön. A restaurálás és a felirat elemzése utána tették közzé a hírt, és helyezték el az értékes leletet a régészeti park múzeumában – számolt be Dora Todorova kurátor a Bulgarian News Agency portálnak 2024. március 5-én.

Deultum vagy Develtosz az ókorban Trákia egyik fontos városa volt a Szredecka folyó fekete-tengeri deltájánál. A ma Debelt néven ismert települést a Kr. e. 7. században alapították, úgynevezett emporiumként, Kr. u. 46-ban csatolták a Római Birodalomhoz, és lett Trákia provincia része.

Az 1980-as évek óta folynak jelentős ásatások a vidéken; a számos értékes lelet közül kiemelkedik egy Septimus Severust ábrázoló bronzfej, illetve egy szarkofág, melynek görög nyelvű felirata arról tanúskodik, hogy Develtosz kikötőváros volt hajdan.

„A korai keresztények nagyon ügyeltek rá, hogy ne fedjék fel magukat, ezért különféle szimbólumokkal utaltak Krisztusra – magyarázta Dora Todorova a bolgár portálnak. – Jelen esetben az amulettet egy sírban találtuk, az elhunyt feje közelében, de elrejtve mások szeme elől.”

Hírdetés

Ezzel a szokással már más keresztény feliratoknál is találkoztunk – tette hozzá a kurátor.

Az ezüstamulett feliratát Nikolaj Sarankov epigráfus elemezte, neki köszönhető a datálás is. Sarankov szerint a tárgy a legkorábbi keresztény emlék Bulgária területén, és Krisztus legkorábbi említése van rajta. Az epigráfus szakértő szerint nem meglepő egy hasonló korai emlék felbukkanása Deultumban, mert

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: BTA.bg

Fotó: Wikimedia Commons; Deultum-Debelt Nemzeti Régészeti Park Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »