Kreml: nem Moszkvától függ a leállított ukrajnai gáztranzit ügyének megoldása

Ukrajna politikai megfontolásból döntött az Oroszországból Szlovákiába és Magyarországra a Barátság csővezetéken át irányuló kőolajtranzit korlátozása mellett, a helyzet megoldása nem Moszkvától függ – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

nyilatkozott a szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon Oroszország megpróbálja-e feloldani a tranzit blokádkóját ezen az útvonalon, vagy keres-e más szállítási módokat.

tette hozzá.

A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztetett rá, hogy a szlovák gazdasági minisztérium korábban megerősítette: a Lukoil olajtársaságnak a Barátság csővezetéken keresztül irányuló szállításait leállították Ukrajnában, mert Kijev feketelistára tette a vállalatot. Emiatt ellátási zavar léphet fel a Slovnaft pozsonyi olajfinomítójának működésében, ahol a feldolgozott olaj mintegy kétharmada orosz eredetű. Az orosz olajat az Ukrajnán keresztül haladó Druzsba törzsolajvezetéken keresztül szállítják Szlovákiába.

Hírdetés

A hírügynökség idézte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert, aki szerint Ukrajnában új jogi helyzet alakult ki, amelynek alapján a Lukoil jelenleg nem szállít Magyarországra.

Ukrajna az orosz kőolaj elvágásával köszönte meg Szlovákia és Magyarország segítségét

Szijjártó Péter: átmeneti megoldásokkal jelenleg biztosított Magyarország kőolajellátása

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »