Kreml: A Nyugat nem engedi Ukrajnát a tárgyalóasztalhoz

Kreml: A Nyugat nem engedi Ukrajnát a tárgyalóasztalhoz

A Nyugat jelenleg a háború folytatására fogad, ezért Washington nem engedi Kijevnek, hogy a békéről gondolkodjon vagy beszéljen – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a TASS hírügynökség szerint.

Peszkov kijelentésére azután került sor, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk megye utolsó városa, Liszicsanszk is elesni látszik (az ukránok még nem erősítették meg, de ez csak idő kérdése).

Peszkov arról beszélt, hogy “jelenleg csökkent az igény a helyzet csillapítására”, de “előbb utóbb a nyugati józan ész győzni fog, és újraindulnak a tárgyalások Ukrajnáról”.

Hírdetés

Azt azért mindenképp érdemes kiemelni, hogy Ukrajna a jelenlegi szorult helyzetben rendkívül rossz alkupozícióból indulna a tárgyalásokon, ráadásul az orosz előrenyomulás folytatódik a béke emlegetése ellenére, és Moszkva már Fehéroroszországot is bevonná a harcokba. Valószínűbb tehát, hogy Peszkov bejelentése is inkább a tárgyalások elmaradását és a harcok fokozódását hivatott politikai retorikával alátámasztani..

Az oroszok jelenleg a 105 ezer fős népességű Szlovjanszkot vették masszív tüzérségi tűz alá. A BBC jelentése szerint a városban 15 helyszínen lángolnak épületek és sok a sérült, valószínűleg sok a halálos áldozat is, eddig 6 civil halálát erősítettek meg.

Szlovjanszkon kívül Kramatorszknak is jócskán kijut az ágyúzásból. Ez a két város a legfontosabb és legnagyobb Donyeck megye azon részében, amely még ukrán kézen van. Luhanszk megye Liszicsanszk elestével teljes egészében orosz ellenőrzés alá kerül, amit az orosz narratíva úgy tálal, hogy “teljes egészében felszabadították Luhanszk megyét”. Eredetileg a szakadár Luhanszki Népköztársaság a teljes megye nagyjából 40 százalékát tette ki.

Körkép.sk, BBC, TASS


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »