Krajniak bekeményített: Tarthatatlan, hogy 40 euróért megtermeljük az áramot, aztán 500 euróért jön vissza külföldről

Krajniak bekeményített: Tarthatatlan, hogy 40 euróért megtermeljük az áramot, aztán 500 euróért jön vissza külföldről

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter a pénteki kormányülés előtt burkoltan kritizálta az SaS-t. Kijelentette, hogy nem az SaS döntése a lényeges ma már, hanem végre ki kell dolgozni, hogy milyen intézkedésekkel védik meg a háztartásokat az energiaárak elszabadulásától.

Mint mondta, tarthatatlan az a helyzet, hogy

Szlovákia 20-40 euróért megtermeli az áramot az országon belül, majd az kikerül a külföldi piacra 60-80 euróért, és onnan 500 euróért vásárolják vissza a szlovákiai cégek és a háztartások megawattóránként.

“Ezt kellene kiszámláznunk az embereknek? Hol a különbség? Ott marad a spekulánsok, kereskedők, a bankok és befektetőcsoportok zsebében”

mondta.

Az SaS által előkészített, Richard Sulík gazdasági miniszter által a nyilvánosság előtt valósággal titkolt intézkedései kapcsán Krajniak elmondta, hogy azok olyanok, mintha valaki paralent venne be tüdőgyulladásra. Megjegyezte, hogy néhány eurós könnyítés az háztartásokat és a cégeket nem menti meg az energiaválság következményeitől.

“[Az intézkedésektől] függ, hogy a háztartások és az egész állam ezt a telet túléli-e, hogy megmarad-e a gazdasági versenyképessége, és hogy lesz-e áram, gáz és fűtés a háztartások számára. (…) Ez a legfontosabb, amit most meg kell oldani, és sajnálatos, hogy egyes miniszterkollégák politikacsinálással vannak elfoglalva”

Hírdetés

fogalmazott.

Újságírói kérdésre hozzátette, hogy politikai szempontból a Sme rodinának mindegy, ki kerül majd a gazdasági minisztérium oldalára.

“A lényeg, hogy képes legyen megtenni azt, ami elkerülhetetlen: a lakossági, a vállalati és állami szektorra vonatkozó energiaárak befagyasztását. Egyes kollégák ahhoz hasonlítják a dolgot, mintha egy 50 méteres cunami közeledne felénk, és mi arról vitázunk, kinek jobb az esőkabátja.”

fogalmazott.

Elmondta, hogy a munkaügyi minisztérium augusztus elejétől vizsgálja, hogy az éppen aktuális energiaárak milyen hatással lesznek a háztartásokra és a munkáltatókra.

“Már két héttel ezelőtt világossá vált, (…) hogy a helyzet annyira súlyos, hogy be kell fagyasztanunk az árakat, hogy az emberek, a cégek, a közszféra, a szociális intézmények legalább egy évre előre tudják, mire számítsanak”

mondta. Hozzátette, hogy ezt legkésőbb szeptember 8-ig meg kell oldani, mert 9-én már kezdődik az uniós energiaminiszterek rendkívüli ülése (nyilván arra célzott, hogy saját javaslattal kellene érkezni a csúcsra Szlovákiának, ami viszont a liberális miniszterekre nem jellemző – a szerk.).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »