Krajniak: Azok, akik nem kaptak inflációs segélyt, 100 eurós támogatásra jogosultak

Krajniak: Azok, akik nem kaptak inflációs segélyt, 100 eurós támogatásra jogosultak

Szlovákia azon lakosai, akiknek az elmúlt hat hónapban a létminimum 1,81-szeresét meg nem haladó havi jövedelmük volt, és 2022-ben nem részesültek az inflációs segélyek korábbi formái közül egyikben sem, 100 euró összegű egyszeri juttatásra jogosult. Ezt Milan Krajniak (Sme rodina) megbízott munkaügyi miniszter jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján.

Krajniak szerint megközelítőleg 50 ezren lesznek jogosultak a segélyre, amit májusban fognak kifizetni. Krajniak szerint még véglegesítik azt a rendszert, amely alapján az érintett polgárok igényelhetik a járulékot. De valószínűleg a hivataloknál kell majd jelentkezniük.

– mondta Krajniak, hozzátéve, hogy a részleteket később teszik közzé.

A sajtótájékoztatón Krajniak további új segítségeket is bemutatott. Az egyik az egy főre jutó lakhatási támogatás 63,9 euróról 83 euróra emelésére vonatkozik. Ezzel párhuzamosan bővült a létszám, öt vagy több fő 254,7 euró értékben kaphat lakhatási támogatást.

„Bővítjük az emberek körét, növeljük az egyéni támogatások összegét, hogy több emberen tudjunk segíteni” – mondta Krajniak, hozzátéve, hogy a lakhatási támogatást az anyagi szükséghelyzetből kell elkülöníteni, és szerinte ez a folyamat több hónapot vesz igénybe.

Hírdetés

Ezzel egyidejűleg a valorizációt 2024. január 1-ről 2023. október 1-re kívánják előrehozni. Ez az anyagi szükséghelyzetben élők támogatását, a védelmi támogatást, az aktivizálási támogatást, az eltartott gyermek után járó támogatást és a lakhatási támogatást érinti.

Idén júniustól a dolgozók élelmezési pótlékát is emelték. A magasabb összegeket idén júniustól kellene kifizetni.

„A munkaadó által fizetett minimális étkezési díj emelése kétmillió ember esetében több mint évi 227 euró lesz dolgozónként”

– mondta Krajniak, hozzátéve, hogy ez 43 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »