Krajči az orosz vakcináról: hasonló, mint az AstraZeneca

Krajči az orosz vakcináról: hasonló, mint az AstraZeneca

Szlovákiában is egyre több szó esik az orosz vakcináról. Marek Krajči egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az oroszok igyekeznek saját Sputnik V nevű koronavírus elleni vakcinájukat beregisztrálni és elfogadtatni az Európai Gyógyszerügynökségnél.

– mondta Krajči. Az egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a Sputnik V és a brit AstraZeneca lényegében ugyanazon az alapon kifejlesztett vakcina.

A britek oltóanyaga viszont jóval olcsóbb, mint az orosz. Így amint sikerül megfelelő mennyiségű AstraZeneca-hoz jutni, az orosz vakcina attraktivitása Krajči szerint visszaesik a tagállamok szemében.

Hírdetés

Szlovákia 360 ezer adag AstraZeneca vakcinára szerződött az első körben. Félő azonban, hogy ezt a mennyiséget, még ha január 29-én zöldet is kap a vakcina az EU-ban, a gyártónak nem sikerül majd eredeti időpontban leszállítani.

Magyarország egyébként saját hatáskörében fél évre átmenetileg már engedélyezte az országban a SputnikV vakcinát, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2 millió adagot már vásárolt is belőle, ami 1 millió fő számára elegendő. Ez a mennyiség várhatóan március végéig érkezhet meg az országban

Andrej Danko, az SNS elnöke a héten jelezte, hogy szeretne találkozni Matovič kormányfővel, mert jó orosz kapcsolatainak köszönhetően szintén be tudná biztosítani az ország számára SputnikV vakcinát. Kérdés persze, hogy a szlovák hatóságok engedélyeznék-e a használatát. Feltételezhető, hogy inkáb megvárnák az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »