Közpénzből épült a tanösvény, fegyverrel fogadják az odalátogatót

Közpénzből épült a tanösvény, fegyverrel fogadják az odalátogatót

Fegyveres őrökkel védenek a látogatóktól egy közpénzből felújított tanösvényt Hatvan mellett. A fejlesztésre 186 millió forint közpénzt kapott egy, Szabó Zsolt volt polgármesterhez, jelenlegi államtitkárhoz köthető egyesület. És szintén Szabó Zsolthoz köthető a felújított terület tulajdonosa is. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hétről hétre újabb és újabb hasonló esetek derülhetnek ki.

Csakhogy azt is tábla jelzi, hogy senki se mehet be a területre, így a természetvédelmi értékek helyett fegyveres őrrel találkozhat, aki a környékre látogat. „Legnagyobb problémát abban látom, hogy el van zára a nagyközönség elől. Nem tudom megérteni, és a hatvaniak sem, hogy hogy lehetett uniós pénzből fejleszteni egy magánterületet, mikor ez arra lett, hogy a hatvani családok és iskolások eljöjjenek, megnézzék az őshonos állatokat, hogy élnek itt a tó környékén” – mondta a jelenlegi helyzet kapcsán Rákócziné Lózs Csilla jobbikos önkormányzati képviselő.

Az ügyet elsőként megíró helyi újságíró a Hír Tv-nek azt mondta, egy néhány hónapja létező egyesület pályázott a 186 milliós támogatásra. Az egyesület vezetői és a közpénzből felújított terület tulajdonosa is Szabó Zsolt volt polgármesterhez, jelenlegi államtitkárhoz köthetőek.

„Nem véletlenül kellett védetté nyilvánítani, nem véletlenül kellett erre a projektre létrehozni az egyesületet. És így tudtak 186 millió ft közpénzt fordítani magáncélra” – vélekedett Bíró József blogíró.

Hírdetés

Bíró József szerint az egyesület titkolja, hogy mire, és hogyan költött el majdnem 200 millió forint közpénzt.

„Én szerettem volna sok mindent tudni erről az egész projektről, ezért én közadatkérelemmel fordultam az egyesülethez. Az első közadatkérelmemet meg sem válaszolták, a másodikat át sem vették, tehát így semmit sem lehet tudni erről a projektről” – árulta el Bíró.

A tó mellett egy tanya is van, a majorság határáig 2014-ben vezették el a vízhálózatot. Erről még akkor döntött az önkormányzat, mikor Szabó Zsolt volt a polgármester, egy évvel később pedig ő vette meg a területet. Az államtitkárról megjelent hírekről megkérdeztük a kancelláriaminisztert is.

„A hatvani önkormányzat és az államtitkár, volt polgármester között nem felhőtlen a viszony. Nem zárom ki, hogy politikailag motivált akcióról van szó, de természetesen ezt is föl fogom deríteni, ahogy az ön által említett tanösvény a bezárását és a tanösvény sorsát is” – szögezte le Lázár János.

A terület tulajdonosa az Indexnek azt mondta: azért nem nyitották meg a tanösvényt a látogatók előtt, mert nem kaptak meg hozzá minden engedélyt. Igaz azt nem tudni, ha még nem kaptak meg minden engedélyt, akkor hogy zárhatta le a projektet a minisztérium.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »