Közpénz Mészáros szállodáira

Közpénz Mészáros szállodáira

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó hotelek fejlesztése miatt született a szállodaipart jól ismerő forrásaink szerint egy banki döntés. Ennek értelmében a vendéglátás területén 44 milliárdos kamatmentes hitelt lehet igényelni a kizárólagos állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankon keresztül.

Negyvennégymilliárd forint ke­retösszegű hitelprogram indult az állam tulajdonában lévő Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül, „életképes, jó jövedelemtermelő képességű, vendéglátással foglalkozó cégek, projektek” számára. A közép-magyarországi régión kívül bejegyzett vendéglátóhelyek, szállodák és egyéb turisztikai fejlesztéseket tervező vállalkozások egymilliótól 600 millió forintig juthatnak kamatmentes hitelhez. A szállodaipart belülről jól ismerő, névtelenséget kérő forrásaink szerint nem nehéz kitalálni, hogy az ágazatban szokatlanul magas összegről szóló programmal Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, az ismert milliárdos vállalkozót szeretnék helyzetbe hozni közpénzből. Az MFB ugyanis kizárólagos állami tulajdonban van, a fejlesztésekre fordított összeg tehát közpénz.

Még augusztusban írta meg a Napi.hu, hogy a balatonalmádi Ramada Hotel and Resort megvásárlásával gyarapította láncát Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor közeli ismerőse.

Lapunk számolt be róla előtte nem sokkal, hogy a Ramada működtetését az Event-Immo Kft. átvette az eddigi üzemeltetést végző Aurora Hotels Kft.-től. A Napi.hu értesülése szerint ez viszont csak egy része az üzletnek: a Mészáros tulajdonában lévő R-Kord Kft. ugyanis a hotel épületét is megvette a tulajdonostól, ami megegyezik az Aurora Hotels tulajdonosi körével. Az Event-Immót 2010-ben alapította egy Schmidl Péter nevű budapesti vállalkozó, tavaly június óta ő a Saliris Hotel igazgatója is. Az Event-Immóban nagyobb részesedése van még Csík Zoltánnak is, aki Mészáros Lőrinc több cégében is vezető pozícióban dolgozik.

A Mészáros-féle turisztikai csoport nyáron az Alcsúti Szálloda Projekt Kft. miatt került a hírekbe. Ez a cég végzi az egykori alcsúti Habsburg-kastély felújítását. Folynak az egyeztetések a Hunguest-hotellánc átvételéről is, az Index.hu szerint 19 hotel van átadólistán. A legjobb vételnek a felszámolás alatt lévő szállodák számítanak: az egerszalóki Saliris Resort Hotel és a mátraházi Lifestyle Hotel Mátra. A mátraházi a Quaes­tor-csoporthoz tartozott. Mészáros egyébként nemrég alapított új céget a Szíjj László érdekeltségében lévő Duna Aszfalt Kft.-vel.

Piaci információink alapján úgy tűnik, már a módszert is kidolgozták arra, hogy ha Mészárosék kamatmentes hitelt vennének föl, miként tudják majd törleszteni. Úgy tudjuk, több minisztérium is a milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó hotelekbe szervezi konferenciáit, dolgozói továbbképzéseit. Novemberben például a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) több száz alkalmazottja megy többnapos továbbképzésre a Balatonalmádiban lévő Ramada Hotelbe, az utat wellness-szolgáltatásokkal és étkezéssel egészíti ki számukra a tárca. Ez legkevesebb 40 ezer forintba kerül fejenként éjszakánként. Ezzel kapcsolatban kerestük a tárcákat. Az NFM lapzártánkig nem válaszolt, a Földművelésügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig közölte, nem szerveznek ilyen programot.

Az MFB kérdésünkre válaszolva közölte, a 44 milliárd forintos keretösszeg uniós forrás, hitelként igényelhetik a vállalkozások. A tegnapig benyújtott hitelkérelmek összege meghaladja a 34 milliárd forintot, a jóváhagyott kérelmek 9,5 milliárdot tesznek ki. Arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy piaci pletykák szerint a projekt célja a Mészáros Lőrinchez köthető szállodák megsegítése. Annyit közöltek, a szálloda és vendéglátás ágazatban eddig közel 50 kérelem érkezett, itt az átlagos hitel­összeg 56 millió forint volt, azaz kifejezetten mikro, kis- és közepes vállalkozások üzleti elképzeléseinek támogatásához kértek finanszírozást.

Orbán Ráhel is érdekelt a turizmusbanAz már régóta tudható, hogy Orbán Ráhel – egyelőre nem tisztázott – szerepet vállal a hazai idegenforgalomban. A miniszterelnök lánya nem tudni, mi okból, de azon a tavalyi zártkörű háttérbeszélgetésen is részt vett, amelyen Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke „a fontos piaci szereplőket” tájékoztatta a kormány turisztikai elképzeléseiről. Szakmai berkekben azt is tudni vélik, hogy a kormányfő lánya vagy a családjához köthető cég lehet a befutó az egerszalóki Saliris Hotel megvásárlásánál, habár a szállodát Mészáros Lőrinc is kinézte magának. Orbán Ráhel férjétől, Tiborcz Istvántól sem áll messze az idegenforgalom, hozzá köthető cég vásárolta meg jutányos áron a Schossberger család korábbi kastélyát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »