Közösen támadtak az oroszok és törökök Szíriában

Orosz gépek légicsapásokat mértek a török hadsereg és szíriai felkelő szövetségesei által ostromlott, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kezén lévő észak-szíriai Báb városára – jelentette csütörtökön a Dogan török hírügynökség.

A török erőfeszítések támogatására első ízben végrehajtott orosz légicsapásokra szerdán került sor, egy nappal az előtt, hogy bejelentették a csütörtök éjféltől hatályba lépő szíriai általános tűzszünetet, amelynek alapját Ankara és Moszkva közötti tárgyalások adják.

A Daily Sabah angol nyelvű török hírportál értesülései szerint az orosz gépek Báb déli részeit támadták, míg a török fegyveres erők a város középső részeire összpontosították katonai műveleteiket.

Az Al-Masdar News nevű hírportál már vasárnap arról számolt be, hogy az orosz légierő bombázta az IÁ uralta várost.

Orosz MiG-29-es

Hírdetés

Eufráteszi Pajzs

Ankara augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson az Eufrátesz folyó nyugati oldalán egy ötezer négyzetkilométeres területet az Iszlám Államtól és az ugyancsak terrorszervezetnek tekintett észak-szíriai kurd fegyveres erőktől, a Népvédelmi Egységektől (YPG).

Az IÁ második legfontosabb erőssége

Az Ankara által támogatott Szabad Szíria Hadsereg (SZSZH) nevű, szíriai ellenzéki ernyőszervezet eddig mintegy 1900 négyzetkilométert vont ellenőrzése alá, és immár több mint egy hónapja ostrom alatt tartja az IÁ második legfontosabb szíriai fészkét, Báb városát.

A szerda reggeli órákban újabb kommandósok, lánctalpasok és páncélautók érkeztek a Szíriával határos török Kilis tartomány Elbeyli körzetéből Báb térségébe.

A kurdok elől akarja elvinni

Megfigyelők szerint a földrajzilag stratégiai elhelyezkedésű várost azért akarja Ankara bevenni, hogy ne kerüljön a török kormány által terrorista szervezetnek minősített kurd fegyveres erők kezébe, mert így a kurdok összekapcsolhatnák a török határ mentén húzódó észak-szíriai területeiket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »