Közös vasútvonal Izrael és Szaúd-Arábia között

Közös vasútvonal Izrael és Szaúd-Arábia között

Az izraeli közlekedésügyi miniszter, Yisrael Katz áru- és személyszállításra alkalmas közös vasútvonalat javasolt Izrael, Jordánia és a Szaúd-Arábia közt.

A javaslat írása alapján a vasút Haifából indulna, áthaladna Bét-Seán városán, onnan a jordániai Allenby Bridge majd Irbid városán át mielőtt még megérkezne végállomására, a kelet-szaúdi Dammám városba.

Katz egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a vasút hozzá fog járulni a gazdaság megerősödéséhez Jordániában, Izraelben és a Palesztin Hatóság területén egyaránt.

Az izraeli miniszter megtagadta annak megerősítését, hogy az arab országok is megállapodtak a kezdeményezést illetően.

Hírdetés

Izrael a szíriai háború 2011-es kitörése után nyitotta meg Haifa kikötőjét mintegy folyosóként a Törökországból és Európából érkező áruknak, hogy aztán azokat tehergépkocsikkal elszállítsák a keleten található arab országokba, azonban a forgalom korlátozott volt a mennyiségi korlátozások és a politikai ellenállás miatt.

Donald Trump amerikai elnök követe, Jason Greenblatt a terv hallatán lelkesedését fejezte ki, amikor regionális látogatása során beszámoltak neki róla.

Katz felvilágosította a követet, hogy a projekt végrehajtásához nem pénzügyi támogatásra van szükségük, hanem arra, hogy kiálljanak a terv mellett Jordánia, Szaúd-Arábia és az Öböl-államok előtt. A vasúthálózatot arab oldalon magáncégek fogják finanszírozni, pénzügyi nyereség reményében.

Az izraeli miniszter kizárta, hogy a vasút befolyásolná a kereskedelmi mozgást az egyiptomi Szuezi-csatornán át, amely összeköti a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel.

Orientalista.hu – Johnny Corleone


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »