Közös múltbéli emlékek nyomában – Felvidéki görögkatolikusok látogattak Miskolcra

Közös múltbéli emlékek nyomában – Felvidéki görögkatolikusok látogattak Miskolcra

Miskolci Egyházmegye centenáriumi évében több zarándoklatot is szerveztek a Felvidékre, elsősorban azokra a ma már Szlovákiában található településekre, amelyek az egyházmegye elődeinek történelméhez kapcsolódnak. Most a szlovákiai magyar görögkatolikusok látogattak hazánkba; a vendégeket Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, valamint a miskolc-belvárosi parókia közössége fogadta október 12-én.

Látogatóba érkezett Bohács Béla, a kassai egyházmegye nemzetközi kapcsolatokért és a magyar hívekért felelős görögkatolikus püspöki helynöke és Vaszily József, a helyi magyar esperesi kerület esperese.

A híveket a kerület parókusai is elkísérték, köztük Iván Barnabás, Kecskés Ferenc, Szabó Zsolt és Vaszily Tamás.

Elsőként a Görögkatolikusok évszázados öröksége című kiállítást tekintették meg a Herman Ottó Múzeumban. A tárlatvezetést a kiállítás társkurátora, Vámosi Katalin főmuzeológus tartotta. A vendégek a kiállított tárgyak között felfedeztek olyat is, amely származási helyét tekintve az egykori eperjesi egyházmegyéhez tartozott.

Nem hagyták ki a Herman Ottó Múzeum központi épülete mögött magasodó Kálvária-domb stációinak bejárását sem.

Hírdetés

Utolsó állomásként a miskolci székesegyházat tekintették meg. A templom ikonjairól és a templomban található ereklyékről Szemerszki Mihály atya számos érdekes dolgot osztott meg a vendégekkel, akik ezután együtt imádkoztak.

További fényképek a látogatásról ITT érhetőek el.

A találkozót az Interreg Magyarország-Szlovákia Program keretében a Miskolci Egyházmegye centenáriumához kapcsolódóan az Interreg Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alapja támogatta.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »