Közös légvédelmet alakítanának ki visegrádiak – Amerika segítene be…

Közös légvédelem kialakításával számol az a tervezet, amelyről mintegy másfél éve folytat tárgyalásokat a négy visegrádi ország – nyilatkozott Daniel Kostoval, a cseh védelmi miniszter helyettese az iDnes című cseh hírportálnak szerdán. Ha a terv megvalósul, rendkívüli esetekben a visegrádi országok, így Magyarország légierejét az amerikai légierő gépei is kisegíthetnék.

Kostoval szerint a projektet Prága javasolta, s a cél az, hogy szükség esetén a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák légvédelem hatékonyan együtt tudjon működni.

A tervezett megállapodás az esetleges kölcsönös segítségnyújtás mellett egyebek között a közös légi hadgyakorlatokat, az üzemanyagvételt, valamint a gépek javítását is szabályozná.

„Bár Magyarország közvetlenül nem szomszédunk, a magyar gépek Szlovákián át elérhetik Csehországot, mi pedig ugyanazon az úton Magyarországot. Hasonló a helyzet a lengyelek és a magyarok esetében is” – jelentette ki Kostoval.

Hírdetés

A lengyeleknek köszönhetően az amerikai légierő is a projekt része lehetne. A cseh miniszter-helyettes szerint a németországi, ramsteini támaszpontról az amerikaiak jelenleg évente négy alkalommal repülnek Lengyelországba. „A megállapodással az amerikai védelem mind a négy visegrádi államra kiterjedne” – jegyezte meg Kostoval.

Hozzátette, hogy a négy visegrádi országnak együttesen 120 vadászgépe van.

A közös légvédelem kialakításáról a felek mintegy másfél éve tárgyalnak. A tárgyalások befejezését illetően Kostoval optimista. „Néhány hónapról, legfeljebb egy évről van szó” – szögezte le.

Hunhír.info – MTI

Jó tudni, hogy Amerikára mindig lehet számítani. Ahogy 1956-ban is.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »