Közös imával emlékeztek a város jótevőjére (In memoriam Wilhelm Wegener)

Közös imával emlékeztek  a város jótevőjére (In  memoriam  Wilhelm  Wegener)

Több százan gyűltek össze tegnap délután a kézdivásárhelyi Wegener parkban közös imával emlékezni a május 4-én elhunyt Wilhelm Wegener (1939–2022) németországi befektetőre, a Zarah Moden és New Fashion nadrággyárak többségi tulajdonosára, a város díszpolgárára.

A nevét viselő és a városnak adományozott park színpada előtt tisztelői rengeteg virágot helyeztek el. A római katolikus egyház részéről Kovács József, a Boldog Özséb-templom segédlelkésze, a református egyház részéről pedig Ruszka Sándor lelkipásztor tartott megemlékezést arról az emberről, aki szívén viselte a céhes város sorsát, aki vállalkozóként volt jelen vidékünkön, és önzetlenül szolgálta a közösséget, legfőképpen a kórházat segítette, de a művelődési életet és a magyar történelmi egyházakat is messzemenően támogatta.

Hírdetés

Ruszka Sándor után Bakk-Vitális Mária Kinga, a két nadrággyár vezérigazgatója emlékezett Wilhelm Wegenerre. „Halála előtt három héttel találkoztunk vele utoljára itt, Kézdivásárhelyen, meghitt hangulatban beszélgettünk vele a jövőről, közös álmokat szőttünk. Bízott a jövőben, és minket is erre biztatott. Első látogatása óta több mint harminc év telt el. Szerette Kézdivásárhelyet. Tanítómesterünk és mentorunk volt. Mindenre figyelt. Mindenből a legjobbat akarta és hozta el hozzánk hazájából, Németországból. Támogatásai maguktól beszélnek. Általuk városunk jótevője, mecénása, 1999-ben tiszteletbeli polgára lett. Szívügye volt minden, ami ebben a városban történt. Saját alapítványát is ezzel a céllal hozta létre, lehetőséget adva számunkra, hogy átlépve városunk határait is, ott segítsünk, ahol és amikor erre szükség van. Fájó szívvel búcsúzunk el tőle ebben a gyönyörű parkban, amelyet ránk bízott megőrzésre az utánunk következő nemzedékek számára” – mondotta búcsúbeszédében Bakk-Vitális Mária Kinga. Azt is elmondta, hogy a temetés miatt lánya, fia és unokái nem lehettek jelen a közös imán, de arról biztosították őt, hogy folytatják az általa elkezdett nagy művet, legyen szó üzleti életről vagy a város és környéke felkarolásáról. Június végén édesapjuk emlékére a nevét viselő parkban egy emlékfát ültetnek el, a városi önkormányzat pedig emlékplakettet avat fel.

Kovács József segédlelkész szintén méltatta Wilhelm Wegener érdemeit, a városhoz való kötödését, szilárd jellemét. A segédlelkész azt is közölte, hogy  lelki üdvösségéért a szentmisét május 31-én 7 órakor mutatják be a Boldog Özséb-templomban. Ezt követően Kertész Blanka Reményik Sándor Viszontlátásra című versét adta elő, majd a tömeg hálája és emlékezése jeléül együtt imádkozott a lelkészekkel.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »