Közös hadgyakorlatot kezdett Japán és az Egyesült Államok

Japán és az Egyesült Államok szerdán tíznapos közös katonai hadgyakorlatot kezdett több tízezer katona részvételével, egy héttel azután, hogy Kína Tajvan bekerítéséről tartott hadgyakorlatot.

Az Éles kard (Keen Sword) kódnevű gyakorlaton 45 ezer japán és amerikai katona, 40 hajó és 370 repülőgép, valamint az ausztrál és kanadai erők tagjai vesznek részt – közölte az amerikai egyesített vezérkar főnöke, Charles Q. Brown tábornok.

A kétévente megrendezett gyakorlat ezúttal november 1-jéig zajlik Japán-szerte, beleértve a japán és amerikai katonai bázisokat is.

Josida Josihide tábornok, a japán haderőnemek egyesített vezérkari főnöke kijelentette: "Erős a sürgősség érzése, mivel nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy egy, az ukrajnaihoz hasonló súlyos válság országunk közelében következzen be". Hozzátette: "eltökéltek vagyunk abban, hogy megakadályozzuk egy ilyen helyzet kialakulását". Sajtótájékoztatóján egyben hangsúlyozta, hogy az amerikai-japán szövetség elengedhetetlen a regionális stabilitás szempontjából.

Hírdetés

"Az Éles Kard (hadgyakorlat) lehetővé teszi számunkra, hogy megőrizzük előnyünket azokkal szemben, akik alá akarják ásni a szabályokon alapuló nemzetközi rendet" – vélekedett Steve Koehler admirális, a csendes-óceáni amerikai flotta parancsnoka.

A gyakorlatok részeként az Osprey típusú billenőrotoros légi járművek először repülnek a Tajvanhoz legközelebb eső japán szigetre, Jonagunira egy "evakuálási" gyakorlat keretében – mondta az AFP francia hírügynökségnek a japán önvédelmi erők szóvivője. Hozzátette, hogy ez a művelet a lakosok és turisták evakuálására szolgál "természeti katasztrófa esetén".

Japán új miniszterelnöke, Isiba Sigeru október elején, első általános politikai beszédében azt mondta, hogy "a mai Ukrajna a holnapi Kelet-Ázsia előfutára lehet".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »