Közös erkélyi himnuszénekléssel „dobták fel” a nem szokványos erdélyi március 15-ét

Közös erkélyi himnuszénekléssel „dobták fel” a nem szokványos erdélyi március 15-ét

Közös ünneplés és beszédek nélkül telt az idei március 15-e, az erdélyi magyar politikai vezetők Facebookon üzentek. Egy közös erkélyi himnuszéneklés színesítette a napot, és egy kisebb konfliktus is kialakult.
Csendes főhajtás és koszorúzás – ez jellemezte Erdély- és Partium-szerte a március 15-ei ünnepi megemlékezéseket, miután a koronavírus-járvány miatt minden településen lefújták a közösségi eseményeket.

Egy kis hangot és színt vitt azonban ebbe a hangulatba az a Székelyudvarhelyről útjára indult kezdeményezés, hogy – a közösségi oldalakon terjedő olaszországi példából inspirálódva – legyen egy rendhagyó közös himnuszéneklés, amelyhez a világ bármely pontjáról bárki csatlakozhatott.

Hírdetés

„A koronavírus-járvány alaposan felbolygatta életünket, éljünk bárhol is a Földön. Úgy gondoljuk, hogy a nemzeti ünnepünkön minden akadály ellenére illene méltósággal, de felelősségteljesen megemlékezni a ’48-as hősökről. Találkozzunk lélekben és énekelve március 15-én magyar idő szerint 12 órakor a teraszokon!” – írták a Facebookon is közzétett esemény apropóján a kezdeményezők.

A kezdeményezéshez több városból csatlakoztak, így Kolozsvárról is: többek között Laczkó Vass Róbert színművész is az erkélyen énekelte a himnuszt.

Érdekes és a közösségi oldalon nagy kommentáradatot kiváltó történet volt ugyanakkor, hogy két csíkszeredai helyszínre is villámcsődületet hirdetett a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából a város polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán. A szombaton a Facebookon közzétett felhívás alatt össztűz zúdult az elöljáróra, így másnap bejelentette, hogy lemondja a flashmobokat. Utóbbi üzenetében a székelyföldi elöljáró közölte:

örömmel tapasztalta, hogy a minden magyar nemzeti ünnepe alkalmából megfogalmazott videóüzenet rendkívüli érdeklődésre talált a virtuális világban, és a bukaresti média ingerküszöbét is sikerült elérni,

„így ezekben a zavaros, nehéz időkben kénytelenek voltak március 15-éről is megemlékezni, tudomást venni arról, hogy mi is vagyunk”.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »