Közönséges bűnözőkként viselkednek az ukrán különítményesek

Közönséges bűnözőkként viselkednek az ukrán különítményesek

Az egyik legismertebb ukrán "hazafias" különítményről kiderült, hogy lényegében gengszterbandaként működnek.

Nem halad zökkenőmentesen a javarészt soviniszta szélsőségesekből, kalandorokból, elmebetegekből és bűnözőkből álló önkéntes különítményeknek a hivatalos fegyveres erőkbe integrálása Ukrajnában. Az egyik leghíresebb/hírhedtebb osztagról épp most derült ki, hogy lényegében közönséges gengszterek – adja hírül a DélHír. 

Luhanszk megye kormányzója levelet írt a főügyészségnek, melyben az Ajdar különítmény bűneiről számol be. Tévedés ne essék: nem az Ukrajnától való elszakadásért harcoló Luhanszki Népköztársaság fejéről van szó, hanem a régió ukrán ellenőrzés alatt álló részének vezetőjéről. Akinek most azokból lett elege, akiket elvileg azért küldtek oda Kijevből, hogy megvédjék őt a „terrorista szakadároktól”. A tisztségviselő szerint Szergej Melnicsuk parlamenti képviselő parancsnokságának ideje alatt az Ajdar zászlóalj egy részét még csak be sem regisztrálták hivatalosan, mégis fegyver került a kezükbe – írja a levélről hírt adó Unian portál. 

A különítményesek bűnlajstromán emberrablások, zsarolások, kínvallatások és rablások állnak, melyeket ajdaros egyenruhában a hadműveleti zónában hajtottak végre. A bátor honvédők többek közt az állami alkalmazottakat hurcolták el, váltságdíjat követelve, és vállalkozókat fosztottak ki. Eközben többször összetűzésbe keveredtek a helyi rendfenntartó erőkkel is. 

Hennagyij Moszkal kormányzó azért fordult a főügyészséghez, mert Melnicsuk mentelmi jogát ugyan múlt hét szerdán felfüggesztették, ám a fronton, illetve közvetlenül a vonalak mögött elkövetett atrocitások nem szerepelnek a vádpontok között. Vagyis könnyen lehet, hogy az Ajdar megússza a felelősségre vonást. 

Hírdetés

„Mindennap fordulnak hozzám az áldozatok családtagjai és hozzátartozói, azt kérdezve, hogy meg lesznek-e büntetve ezekért a bűnökért. És mit mondjak nekik, hogy Melnicsukot csak a Kijevben, a kijevi és zsitomiri megyékben elkövetett bűneikért fogják elítélni?” 

– nyilatkozta felháborodottan kormányzó.

Radikálisok, szélsőjobbosok, zsidók

Melnicsuk egyébként ugyanabba a remek csapatba tartozik, mint Andrij Lozovij, aki májusban a kétnyelvű beregszászi táblákon akadt ki, és követelte azok eltávolítását. A parlamentbe mindketten a szélsőséges soviniszta Radikális Párt listáján jutottak be – amely egyébként a kijevi nagyoneurópai és nagyondemokratikus kormánykoalíció tagja. 

És hogy igazi hamisítatlan ukrán sztori legyen: a szélsőjobbos politikus által vezetett Ajdar különítményt Igor Kolomovszkij, az izraeli-ciprusi-ukrán állampolgárságú milliárdos oligarcha finanszírozza. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »