Közölték, majd törölték a magyar nagykövet interjúját

Közölték, majd törölték a magyar nagykövet interjúját

Érdekes interjúra bukkantunk szerda délelőtt az AzerNews oldalán: Szederkényi Viktor bakui nagykövet nyilatkozott a két ország közti gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatokról a száz éve alapított, állami kézben lévő napilapnak. A beszélgetés korrekt mederben folyt, semmi kompromittáló nem hangzott el Szederkényitől, ám néhány órával a publikálást követően mégis eltűnt a honlapról a cikk, amely a Google-ból tárolt verzióként még kinyerhető.

Hírdetés

De mit is mondott a nagykövet? – Szeretnénk, ha Azerbajdzsán úgy tekintene Magyarországra, mint az Európai Unió felé vezető kapura – jelentette ki Szederkényi Viktor. Mint mondta, a két ország kooperációja már most eredményes, hiszen kormányközi gazdasági együttműködési bizottságuk rendszeresen ülésezik, 200 azeri diák ösztöndíjasként tanul Magyarországon, és már közvetlen repülőjárat is van Baku és Budapest között. Ugyanakkor Szederkényi elárulta, azon dolgozik, hogy a gazdasági együttműködés felérjen a két ország potenciáljához és a remek azeri–magyar politikai kapcsolatokhoz. – Szemünkben Azerbajdzsán nemcsak a magyar, hanem az európai energiabiztonság egyik stratégiai szereplője is – közölte a nagykövet, aki szerint minden Európát és Ázsiát összekötő azeri infrastrukturális fejlesztés fontos.

Az interjú végén két kellemetlenebbnek mondható kérdést is kapott Szederkényi, ám diplomatikus válaszokkal remekül megoldotta azokat. A hegyi-karabahi konfliktussal kapcsolatos puhatolózást elhárította annyival, hogy a magyarok olyan megoldást támogatnak, amely a szuverenitás és területi integritás teljes tiszteletben tartásán alapszik. A NATO-s kérdésre pedig Szederkényi azt válaszolta, Magyarország igyekszik segíteni a NATO és Azerbajdzsán közötti kétoldalú kommunikációt, erre különféle programokat is szerveznek.

Az elhangzottak alapján érthetetlen, miért törölték az interjút, éppen ezért a Twitteren rákérdeztünk a cikket jegyző újságírónál és a napilapnál is az okokra. Egyelőre nem válaszoltak, amint megteszik, frissítjük cikkünket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »