Közölték az oroszok, hogy mivel támadtak az amerikaiak Szíriában

Közölték az oroszok, hogy mivel támadtak az amerikaiak Szíriában

Moszkva szerint a régi szovjet légelhárítást használó szír erők 71 rakétát leszedtek a 103-ból.

Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője közölte, hogy a szíriai légvédelem Sz-125-ös, Sz-200-as, Buk, Kvadrat és Osza, alapvetően még a szovjet korszakban kifejlesztett légvédelmi rakétáival 71-et megsemmisített az arab ország ellen bevetett 103 manőverező robotrepülőgép közül. 

Mint mondta, az első összesítések szerint a támadásnak nem volt áldozata sem a polgári lakosság, sem a szíriai hadsereg körében, a helyzet Damaszkuszban nyugodt.

Rudszkoj megerősítette, hogy az amerikai-brit-francia támadás elhárításában az orosz légvédelem szíriai rakétarendszerei nem vettek részt. Kijelentette: a támadást követően Moszkva ismét fontolóra veheti, hogy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket szállítson Szíriának, valamint több más országnak is, amitől néhány éve nyugati kérésre elállt.

tornado

Szavai szerint Oroszország az elmúlt másfél év alatt teljesen helyreállította Szíria légvédelmi rendszerét, és folytatja annak tökéletesítését.

Rudszkoj egyébként az állította, hogy a tartuszi és hmejmími orosz bázis légvédelmi rendszerei valamennyi amerikai és brit légi és földi indítású rakétát észlelték és kontrollálták, ám a francia légierő részvételét a Szíria elleni támadásban nem rögzítették. A támadásban az orosz tábornok szerint a Földközi-tenger medencéje fölött amerikai B-1B, F-15-ös, F-16-os és brit Tornado típusú repülőgépek vettek részt, az amerikai Laboon romboló és a Monterey cirkáló pedig a Vörös-tenger felől bocsátotta fel rakétáit. A B-1B hadászati bombázók et-Tanf felől közelítették meg a szíriai területen található célobjektumaikat.

Jon Huntsman moszkvai amerikai nagykövet a külképviselet közösségimédia-csatornáin közölte: az Egyesült Államok a katonai fellépés előtt értesítette Oroszországot, hogy minél kevesebb áldozat legyen az orosz erők és a polgári lakosság körében.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »