Közmunkásokkal pucoltatta meg a dióját az ország 26. leggazdagabb embere

Közmunkásokkal pucoltatta meg a dióját az ország 26. leggazdagabb embere

Két magánvállalkozáshoz rendelte ki dolgozni a helyi közmunkásokat több Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei önkormányzat, majd az ezért kifizetett pénzt eltették – tudta meg a Hír TV Célpont című műsora.

Több településen számít napi rutinnak, hogy tisztességesen megfizetett alkalmazottak helyett az éhbért kereső közmunkások pucolják a diót a kereskedő cégeknek – derül ki a Célpont műsorából.

A dióbél drága, kilójáért minőségtől függően 3-4 ezer forintot kérnek a boltokban. A városi ember hiedelme szerint azért drága, mert a betakarítás és a pucolás is nehéz munka, amelyhez sok embert kell fizetni. A valóság azonban legalábbis a szabolcsi diós cégeknél más. A Célpont Kisaron járt, ahol a helyi közmunkásokat diópucolásra vezényelte a polgármester. Ha nem mentek volna, még a közmunkásságból is kirúgták volna őket, és elvesztették volna az alig nyolcvanezer forintos keresetüket.

Hírdetés

Ráadásul Kisaron és egy sor más szabolcsi településen (például Nagyaron, Fehérgyarmaton, Gügyén) a közmunkások nem az önkormányzat dióját pucolták, hanem két magáncég termését. Ez törvénytelen.

A Szatmárfruct Kft. és a Tranzit Dió Kft. rengeteget spórolt azon, hogy a diót nem a saját alkalmazottai pucolták meg, hanem önkormányzatoknak adták ki a munkát, akik közmunkásokkal pucoltatták a diót. A Tranzit Dió Kft. tulajdonosa az a Szabó Miklós, akit Debrecen leggazdagabb embereként tartanak számon, a legutóbbi Top 100 kiadvány pedig a 26. leggazdagabb magyarként tartja nyilván, 42 milliárdos vagyonnal.

A diós cégek az emberek helyett az önkormányzatoknak fizették ki a munka díját, akik pedig – mivel a Start munka mintaprogram keretében szervezték az egészet – az államtól megkapták a közmunkabért. Vagyis az önkormányzatok tiszta nyereségként tehették el azt a pénzt, amit a diós cégektől kaptak.

Miután a Célpont stábja felkereste az érintett falvakat, a Tranzit Dió Kft. vezetői felhívták az önkormányzatokat, hogy azonnal fejezzék be a diópucolást és tüntessék el a nyomokat. Gyügyén például iskolapadok gyártására fogják be ezentúl a közmunkásokat. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »