Közérdekű munkára ítéltek egy mentősre támadót, majd elmagyarázták, hogy az nem is enyhe büntetés

A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság a mai napon helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú döntését annak a "fiatalembernek" az ügyében, aki 2019 tavaszán gyógyszeres befolyásoltság alatt a hozzá kiérkező mentősökre támadt. Jogerős döntésével a bíróság 250 óra közérdekű munka büntetésre ítélte a terheltet.

Az ítélet szerint a vádlott 2019. május 30-án bevett 30 db Frontin tablettát. Édesanyja másnap hívta ki fiához a mentőket, akik gyógyszermérgezés gyanúja miatt kórházba akarták szállítani. A vádlott azonban agresszívvé vált, és rátámadt a mentőegység tagjaira, akik a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt elsőfokon 250 óra fizikai munkakörben végrehajtandó közérdekű munka büntetésre ítélte a vádlottat.

Hírdetés

Az ügyészség súlyosításért fellebbezett: bár a bíróság ítélete megalapozott, a cselekmény jogi minősítése is helytálló, megítélésük szerint a cselekmény tárgyi súlya és társadalomra való veszélyessége miatt "próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása biztosítaná az elérni kívánt büntetési célokat".

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az ügyészség fellebbezését nem találta indokoltnak, azzal nem értett egyet. Tekintettel a terhelt beismerésére, őszinte megbánására, személyi körülményeire, valamint a bűncselekmény elkövetésének időpontjában fennálló aktuális állapotára, a Fővárosi Törvényszék úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság helyesen értékelte a bűnösségi körülményeket a büntetés neme és mértéke meghatározásakor.

A Fővárosi Törvényszék felhívta a figyelmet arra, hogy a közérdekű munka nem súlytalan büntetés, ha azt a terhelt nem végzi el maradéktalanul, büntetését fogházban kell letöltenie. Feltételes szabadságvesztés kiszabása vele szemben indokolatlan lenne, hosszabb idejű közérdekű munka büntetés kiszabása pedig nem állna arányban a büntetési célokkal, a cselekmény tárgyi súlyát is figyelembe véve. A bíróság határozata jogerős – közölték honlapjukon.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »