Középkori pincelejáratot tártak fel a váci püspöki palota egykori gazdasági épülete újjáépítésekor

Középkori pincelejáratot tártak fel a váci püspöki palota egykori gazdasági épülete újjáépítésekor

A váci püspöki palota Galamb utcában található egykori gazdasági épületének jelenleg komoly átépítése zajlik. A 2022. év végéig megújuló tömbben konferenciatermet, kápolnát, 600 fős központi konyhát, kávézót alakítanak ki. A bontás során középkori pincelejáratot tártak fel – adta hírül az egyházmegye március 26-án.

A januárban átadott munkaterületen eddig elsősorban bontási munkákat végzett a kivitelező ÚTI Kft. A korábban raktárként, garázsként, irodaként működő helyiségeket – az épület főfalainak megtartása mellett – szinte teljesen felszámolták. Az építkezésen, amely a tervek szerint december 31-ig befejeződik, a napokban villámlátogatást tett Marton Zsolt megyéspüspök és Rétvári Bence területi országgyűlési képviselő.

Urbán Péter építésvezető a látogatóknak bemutatta a munkálatokat, valamint a régészeti szakfelügyelet mellett folytatott bontás közben előkerült középkori városfal-maradványokat. A középkori elemeket is tartalmazó pince- és városfal-maradványokról rendelkezésre állt ugyan dokumentáció, de mivel a lejáratot betonkoszorú fedte az egykori teremgarázsokban, nem volt megközelíthető.

A jelenlegi átalakítás során feltörték a padozatot és kibontották a lejáratot. A maradványok megfelelő feltárása és megvédése miatt a kiviteli tervek módosítása is szükségessé vált. A felújítást követően a lejárat az épület látogatói számára is megtekinthető lesz. A feltárás során előkerült leletek (pénzérmék, néhány faragottkő- és falmaradvány) állami tulajdonként a városi múzeumba kerülnek.

Hírdetés

Jelenleg az új konyha épületrészének alapozása zajlik, illetve ahol lehetséges, ott a falazatok pótlása, megerősítése.

*

A közel 2 milliárd forintos beruházás a magyar kormány támogatásával valósul meg. Az épülettömbben hitéleti és konferenciaközpont fog működni, 600 adagos konyhája kiszolgálja majd a püspökség és központi intézményeinek közétkeztetési igényeit. Stúdiótér, kápolna, kávézó is kialakításra kerülnek, segítve az oktatási, hitéleti, valamint kulturális és turisztikai célok megvalósulását.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »