Közép-Európa sokkal gyorsabban melegszik annál, mint amire a tudósok számítottak

Közép-Európa sokkal gyorsabban melegszik annál, mint amire a tudósok számítottak

Nyitókép: Getty Images

A különböző régiókban különböző tempóban megy végbe a felmelegedés – derült ki egy nemzetközi klimatológus csapat legújabb tanulmányából. A csapat szerint a hőmérsékletek sokkal gyorsabban növekednek, mint ahogyan azt a klímamodellek feltételezték.

Az idei nyár rengeteg rekordot döntött meg Európában – például Dél-Franciaországban a hőmérő higanyszála 46 Celsius-fok fölé emelkedett.

A nemzetközi klimatológus csoport a Geophysical Research Letters szaklapban azt állítja, hogy a múlt század 50-es éveihez viszonyítva az extrém meleg nyári napok száma a háromszorosára emelkedett, a nyarak pedig sokkal melegebbek lettek. Ezzel ellentétben az 50-es évekhez képest az extrém alacsony hőmérsékletű téli napok a felére, sőt a harmadára csökkentek.

A forró napok két fokkal melegebbek

Jelenleg az extrém forró napok átlagosan 2,3 fokkal, az extrém hideg napok pedig 3 fokkal lettek melegebbek.

A tanulmányból az is kiderült, hogy Európa egyes részei sokkal gyorsabban melegednek föl, mint ahogyan azt a klímamodellek alapján feltételezték.

A legerősebb klímaváltozást Közép-Európában észlelték. Az elmúlt tíz évben az extrém hőmérséklet 0,14 Celsius-fokkal növekedett, míg a régiókban – Európa többi részéhez képest – több mint egy fokkal emelkedett a hőmérséklet.

A klímamodellekhez viszonyítva Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban szintén eltérést mutat a valós hőmérséklet.

Hírdetés

„A modellek kétharmaddal alacsonyabb hőmérsékleten állnak, mint a valódi, megfigyelt értékek“

– mondta Geert Jan van Oldenborgh klimatológiai elemző, majd hozzátette „az új rekordokat sokkal gyorsabban múljuk fel a számításainknál“.

„Európában regionális szinten is jól megfigyelhető, hogy a felmelegedés jóval nagyobb annál, mint amire számítottunk“

– tette hozzá Ruth Lorenz kutató.

Európa fokozatosan felmelegszik

A tudósok már eddig is tudták, hogy a klímaváltozás felmelegíti Európát, de eddig elsősorban az extrém hőmérsékletek hosszú távú változásait figyelték. Az új kutatás azonban azzal foglalkozott, hogy a megfigyelésből származó valódi adatok mennyire nincsenek összhangban a klímamodellek előrejelzéseivel.

Ruth Lorenz és csapata felhasználta az Európai Meteorológiai Állomás 1950 és 2018 közötti adatait, majd elemzésnek vetették alá a legmelegebb és leghosszabb napok egy százalékát, valamint a fentebb említett időszak leghidegebb napjainak egy százalékát.

Az adatok több mint 90%-a szerint az értékek növekedtek, tehát nem véletlenről van szó.

A tudósok szerint a klímaváltozás gyorsaságától függően az elkövetkezendő években egyre melegebbek lesznek az európai nyarak és telek.

Aktuality.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »