Közép-Európa első közösségi kenderházának alapkövét tették le Ipolyszalkán

Közép-Európa első közösségi kenderházának alapkövét tették le Ipolyszalkán

Szerdán az ipolyszalkai tájházban kerül sor a Pontibus Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás meghívására az Ipolyszalkai Tájház bővítésének alapkőletételi eseményére.

Dikácz Zsuzsának, a tájház működtetőjének régi álma valósult meg, hogy a 2003 óta működő parasztház élő tájházzá alakuljon. Ez olyannyira sikerült, hogy mára már kinőtte küldetését, mind térben, mind működésében. S már jó pár éve eldöntötte a vezetőkkel együtt, hogy bővítik a házat, vagyis megvették a mellette lévő paraszt portát. Jó kapcsolatai lévén, s nemcsak szervező, de mint állandó kapcsolat építő és pályázó ismerte meg a hagyományos építészet, de a mai kornak is megfelelő, sőt már jól bevált építési tervezetét, a kenderbetonból készült házak előnyeit.
Az élő tájház eddigi sikeres működése, és léte adott lehetőséget arra, hogy a szalkai székhelyű Ipolymenti Kulturális és Turisztikai Társaság is részese legyen európai projekteknek is.

Így került partnerként a fenti társulásba is, amelynek eredményeként bekerült a sikeres fejlesztési programok közé, mellyel sikeres pályázat által egy fejlesztés a RE-START akció terv keretén belül az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg a jövőbeli tervük.

A RE-START címet viselő projekt célterülete az Alsó-Ipoly-völgy, Nyitra és Pest megye határvidéke. Elsődleges célja a régió fellendülésének ösztönzése.
A Pontibus programjaink a vidékünkre vonatkozóan – ez esetben Szalkát érintő terveikről –tájékoztatta üdvözlő beszédében a megjelent vendégeket és résztvevőket Csenger Tibor Nyitra megyei képviselő és megyei elnökjelölt.

Mint a megyei alelnök elmondta, a Pontibus ETT folyamatban lévő projektjei között, több régiós létesítmény szerepel. Ez az Ipoly menti földrajzi térség, összekötve a Börzsöny hegylánc és a Duna térségével, egy előnyös turisztikai lehetőségek bővítésére fontos terület, mely fejlesztést igényel. Ezért is támogatják maximálisan e területet, mely e projekt beindításával, – egy közösségi többfunkciós ház építésével, mely kézművesház lesz elsősorban -további szakmai információs hálózat kiépítését hozza magával.

Kiemelte az ilyen jellegű fejlesztési szándékát Dikácz Zsuzsannának, külön méltatva eddigi tájházban elért eredményeit. További terveihez sok sikert, sok támogatást és összefogást kívánt.

Hírdetés

A vendégek közül megszólalt Fülöp Tamás Pilisszentlélekről, aki több ismerettel és tapasztalattal rendelkezik a kenderbeton építkezések folyamatáról..

Pohori Tamás ismert építész – vállalkozó a régióban, aki a projekt kivitelezője lesz, örömmel vállalta ezen számára is eddig ismeretlen építkezési formát, mely egyben kihívás is lesz eddigi vállalkozói munkáihoz képest. Az alapkövet Dikácz Zsuzsanna és Csenger Tibor helyezték el a jelenlegi udvar egy részében.

Az ünnepi rendezvény vendége volt Bolya Szabolcs megyei képviselő, Cagala Szilvia polgármester asszony, akik mint eddig is, támogatásukról biztosították e térség számára is előnyös közösségi ház, kézműves ház megvalósítását.
Dikácz Zsuzsanna a tervezett projektről így nyilatkozott:

„Elérkezett a tájház életében egy újabb fontos esemény, amivel elindul a várva várt építkezés. Ez a kézművesház egy olyan bővítést ad nekünk, amivel a csoportokat még kényelmesebben el tudjuk helyezni, s az új konyhával olyan lehetőségek nyílnak, ami a jövő szempontjából nagyon fontos. A leglényegesebb az építkezés kapcsán, hogy a ház kenderbetonból készül, ami nemcsak természetes alapanyag, hanem hőkezelés szempontjából sem elhanyagolható”.

A tervezett projekt megvalósításának határideje 2023.június 30. A munkálatok már a napokban elkezdődtek.

Dániel Erzsébet/Felvidék.ma
Fotó: Bolya Szabolcs


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »