Közép-Ázsia külügyesei Budapestre jönnek, közösen lép fel az ellenzék – ez várható ma

Közép-Ázsia külügyesei Budapestre jönnek, közösen lép fel az ellenzék – ez várható ma

Minden csoda három napig tart, szokták mondani. Ez a három nap még nem telt el vasárnap óta, amikor Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson tanítani való jobbegyenest vitt be a Fidesznek. Az eredmény értékelése még napokig témát ad majd a sajtónak és a politikusoknak. Ki milyen következtetést von le belőle? Majd elválik. Mindenesetre a pszichológiai előny most az ellenzéknél van, de egyúttal a felelősségük is nagyobb. Megmutatkozott ugyanis, hogy fegyelmezetten véghezvitt okos stratégiával és egy jó jelölttel szinte bárhol meg lehet verni a kormánypárti jelölteket. Az eddig látott ellenzéki töketlenkedéssel viszont nem.

Persze az is lehet, hogy ez a megnyert csata lesz az a kötőanyag, amelyik ha tovább nem is, de a választások idejére együttműködésre készteti a megosztott ellenzéket. Az ellenzék mindenesetre most nagyon fogadkozik. Márki-Zay győzelme egy időre mintha elfeledtette volna az eddigi ellentéteket. Lapunk megtudta, hogy az LMP tárgyalásokat kezdeményez az MSZP-vel és a Jobbikkal egy esetleges választási együttműködésről. Aki akarja, ennek jeleként értelmezheti, hogy Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője ma közös sajtótájékoztatót tart. A témája: Többpárti vizsgálóbizottság: betekintés az Elios-iratokba.


http://mno.hu/

Az Elios szerepének tisztázása egyébként Márki-Zay tervei között is szerepel. A Hódmezővásárhely közvilágításának megújítását ugyanis szintén a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég végezte.

http://mno.hu/

Magyarország aktívan fölhasználja a visegrádi négyeken (V4) belüli soros elnökségét az országcsoport és az Európai Unión kívüli államok és régiók közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésére. Ebben a szellemben tartanak ma V4–Közép-Ázsia külügyminiszteri szintű találkozót Budapesten. A gazdasági kapcsolatokat – mint azt Stier Gábor kollégánk a mai Magyar Nemzetben megjelent írásában megjegyzi – még bőven van hová fejleszteni, hiszen a két térség közötti kereskedelmi forgalom elenyésző, szinte csak Kazahsztánra korlátozódik. A közép-európaiak közül a legjobb politikai kapcsolatokat talán Magyarország ápolja a régióval – különösen a kazah vezetőkkel gyakoriak a magas szintű találkozók – ám ezt a közelséget egyelőre nem sikerült gazdasági téren kamatoztatni.

Hírdetés

http://mno.hu/

http://mno.hu/

A ma megjelenő gazdasági adatok közül a foglalkoztatottság és a munkanélküliség számai tarthatnak igényt nagyobb érdeklődésre. Ezekkel valószínűleg eldicsekedhet majd a kormány. Igaz, az adatok javulásában az is szerepet játszik, hogy a közmunkában résztvevők és a külföldön munkát vállalók nem rontják a statisztikákat. Mindenesetre elmondható, hogy a magyar fiatalokat kevésbé fenyegeti az állástalanság réme, mint nyugati, főleg dél-európai társaikat.

http://mno.hu/

A német autósok többsége valószínűleg kiemelt figyelemmel kíséri a lipcsei Szövetségi Közigazgatási Bíróság mai ülését, de a magyarok számára is tanulságos lehet a bírák állásfoglalása. Arról születhet ugyanis döntés, hogy kitiltják, vagy sem az Euro 6-osnál alacsonyabb besorolású dízelmotorral szerelt járműveket és az Euro 3-as vagy annál alacsonyabb besorolású benzines motorral szerelt kocsikat több német nagyváros központjából. Egy héttel ezelőtt már elhalasztották a döntést, s könnyen lehet, hogy ma sem sikerül megegyezni. A hosszú távú tendencia azonban világos: szép lassan visszaszorulnak a hagyományos üzemanyaggal hajtott járművek. Különösen felgyorsulhat ez a folyamat, ha a nagy autógyártók körül rendszeressé válnak a botrányok.

Külföld MN Nem csak majmokon, embereken is tesztelték a kipufogógázok hatását Német lapértesülések szerint egy német autógyártó csoport megrendelésére kísérleteztek embereken is.

A Világliga Szuperdöntőjébe kerüléshez létfontosságú lesz, hogy a magyar női vízilabda válogatott megnyerje a 20:30-kor a margitszigeti Hajós uszodában kezdődő Hollandia elleni derbit. Ez lesz a csapat utolsó itthoni meccse a csoportban, utána a bivalyerős spanyolokhoz és Oroszországba utazik. Bíró Attila együttese visszavághat a novemberi vereségért – akkor 7:6-ra kikaptak Hollandiában.

Este 6-kor pótolják az Újpest-Paks Magyar Kupa-nyolcaddöntő mérkőzést. Ez a találkozó volt az egyetlen, mely elmaradt a fordulóban múlt héten. Az ok: Újpesten hiába tették rendbe a stadiont 800 millió forintos állami forrásból, nem csináltak pályafűtést, melyet idén ár minden csapattól megkövetel a szövetség. Az alternatív megoldás egy fűtött műanyag paplan, melyet a tulajdonos azért nem tudott lefektetni a gyepre, mert a meccs előtti időszakban esett a hó. A szerkezet felállítása és szétszerelés 1-1 napot vesz igénybe.

http://mno.hu/


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »