Közelképben az alkotói világok (Tricikli Fesztivál)

Közelképben az alkotói világok (Tricikli  Fesztivál)

Szellős, békés térben kínált irodalmi és kulturális csemegét, fiatal alkotók világába való bepillantási lehetőséget a Tricikli Fesztivál a hét végén Sepsiszentgyörgyön. A vándorfesztivált a vajdasági Margyarkanizsán és Szegeden is megszervezik, a megyeszékhelyre második alkalommal érkezett.

Szombat délelőtt a dohánygyár udvarán rajtolt a rendezvény, melyet ugyan az olvasás és a kerékpározás kedvelőinek hirdettek, ám az bárkinek izgalmas, aki nyitott a kultúrára és a tartalmas időtöltésre. A legkisebbekre is gondoltak, nekik szánták az első programot, a mesemondást, a játékot. Bedőházi Beáta bűvölte el a gyermekeket, s akit nem kötött le a mese, az a tágas, madárdalos udvaron bóklászhatott, játszadozhatott, míg szüleik beszélgethettek, kávézhattak. Eleinte nem is voltak túl sokan, pont annyian, amennyi egy meghitt, családias hangulatú értelmes együttléthez szükséges.

Aztán következett az alkotókkal való találkozás: elsőként Győrfi Kata székelyudvarhelyi költő beszélgetett a magyarkanizsai Oláh K. Tamással. Utóbbi költő, dramaturg, drámaíró, és első verseskötetét hozta el Sepsiszentgyörgyre, a Kifulladás után címűt, melyet Bezzeg Gyula fekete-fehér fotográfiái illusztrálnak. Oláh K. Tamás, verseit felolvasva azok születéséről is szólt. Elmondta, érdekli, foglalkoztatja az analóg – tehát hagyományosan, filmre történő – fotografálás, költészetét, világnézetét erőteljesen áthatja a vizuális kultúra, a festmények, filmek világa. A kötetében szereplő fotók továbbírását, tovább bontását jelentik azoknak a fogalomköröknek, amelyekkel verseiben játszik, a filmre való fotózás pedig önmérsékletre tanítja, ugyanis egy idő után kiszűri a vizuális szemetet, akkor nyomja meg az exponáló gombot, amikor legjobb a látvány, a vizuális élmények pedig hatnak a költészetére, érdekes versvilágot teremtve…

Hírdetés

A kötetbemutató után Oláh K. Tamás elbeszélgetett az érdeklődőkkel. Szólt arról, hogy a mostani időszak jónak tekinthető a vajdasági magyar kultúra szempontjából, ám tizenegy év alatt ott is jelentősen csökkent a magyar lakosság lélekszáma, mintegy 245 ezer főről 184 ezerre, s hogy a szerb nyelv tanulása az ottani magyarok számára is gondot jelent.

A dohánygyár udvara tökéletes helyszín az efféle, kötetlen beszélgetésekhez is, az alkotókkal való találkozás pedig szombat délután más helyszíneken is folytatódott: BorBrigád és Szimpla.

Nagyon jól sikerült, végig jó volt a hangulat – értékelte vasárnap érdeklődésünkre a Tricikli Fesztivál sepsiszentgyörgyi kiadását Duka Boróka, a rendezvény helybéli fő szervezője, hozzátéve, hogy vagány, izgalmas és hiánypótló beszélgetéseket hallgathattak az érdeklődők, például a finn fordításról. Azért is megéri szervezni ezt a fesztivált, magyarázta, mert a meghívottak számára is jó együtt lenni egy ilyen nyugodt és barátságos környezetben, a Tricikli Fesztivál szervező csapata pedig lelkes, egyre több megvalósításra váró ötlettel és vággyal, s ez csak felfelé tud ívelni…


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »