Közeledik a vége? Újabb 500 orosz csapás az Iszlám Államra

Közeledik a vége? Újabb 500 orosz csapás az Iszlám Államra

Csaknem ötszáz légicsapást mértek orosz harci repülőgépek az elmúlt két napban az Iszlám Állam (IÁ) állásaira Szíriában, megsemmisítettek egy nagy kőolaj-feldolgozó üzemet és olajtározót, amely a dzsihadista szervezet kezén volt – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov szerint a Latakia tartománybeli Hmeimim légitámaszpontról felszálló Szu-34 típusú nehéz vadászbombázók az Iszlám Állam „kalifátusának” központjától, Rakkától mintegy ötven kilométerre délre lévő kőolaj-feldolgozót, illetve a 15 kilométerre délnyugatra lévő nagy olajtározót, továbbá Deir ez-Zórnál lévő olajtartályokat semmisítettek meg.

Konasenkov emlékeztetett arra, hogy a Palmüra, Deir ez-Zór és Rakka tartományokban lévő olajlétesítmények az Iszlám Állam kezén vannak, és a szervezet leginkább az olaj eladásából finanszírozza magát (a Financial Times című napilapban nemrégiben megjelent elemzés szerint az olajcsempészet naponta másfélmillió dolláros bevételt jelent a dzsihadistáknak negyvenöt dolláros hordónkénti áron számolva).

A védelmi tárca szóvivője szerint az orosz gépek az elmúlt hétvégén összességében

Hírdetés

141 bevetést végeztek, és 472 támadást hajtottak végre nyolc szíriai tartományban.

A terroristák Deir ez-Zór, Rakka és Aleppó tartományokban szenvedték a legnagyobb veszteségeket.

A szíriai hadsereg és a vele szövetséges milíciák elfoglaltak két várost az ország nyugati részén az orosz bombázásoknak köszönhetően – közölték ellenzéki és kormánypárti források. A szír állami televízió és a hadsereg is bejelentette, hogy a Homsztól délkeletre fekvő Mhín és Havvarin városokat a hadsereg vonta ellenőrzése alá és megölte ott az Iszlám Állam számos fegyveresét. Mindkét város az ország északi és déli részét összekötő fő autóúttól keletre és a Palmürát az ország nyugati részén fekvő városokkal összekötő, stratégiai szempontból fontos utak közelében fekszik.

Bassár el-Aszad szír elnök vasárnap egy kínai televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy a kormánycsapatok „szinte minden fronton” előrenyomultak az orosz katonai beavatkozás kezdete, szeptember óta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »