Közel volt a kudarc, de végül megállapodtak

Közel volt a kudarc, de végül megállapodtak

Elvi megállapodás született a menekültválság megoldásáról a brüsszeli EU-török csúcstalálkozón. Az Európai Tanács elnöke szerint véget értek az illegális migráció napjai. Törökország a menekülthullám megállításáért és a kitoloncolt bevándorlók befogadásáért cserébe 3 helyett 6 milliárd eurót kér az Európai Uniótól, erről még nem egyeztek meg a felek. Arról viszont igen, hogy a törökök nyártól vízum nélkül jöhetnek Európába. Az egyeztetések a jövő héten, egy újabb EU-török csúcstalálkozón folytatódnak.

Kis híján teljes kudarcba fulladt az EU-török csúcstalálkozó. A török kormány ugyanis pár órával a találkozó kezdete előtt teljesen új igényeket tartalmazó listával állt elő, például az eddigi 3 milliárd euró mellé ugyanennyit szeretett volna még kapni. Erről nem született egyelőre megegyezés, arról viszont igen, hogy a törökök nyártól vízum nélkül utazhatnak az Európai Unióba. Vállalták ugyanakkor, hogy megállítják az illegális migrációt.

„Ez a művelet nem működhet anélkül, hogy Törökország vissza ne fogadná az összes illegális bevándorlót, akiket a török vizek állítottak meg. Ma megmutattuk, hogy ez az együttműködés lehetséges. Valamennyi döntésünk azt az üzenetet hordozza, hogy az Európába irányuló illegális migráció napjai véget értek” – hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A csúcstalálkozó alatt elterjedt a hír, hogy az egyeztetést félbe kellett szakítani, mert a magyar miniszterelnök megvétózta a török menekülttáborokból történő áttelepítésekre vonatkozó javaslatot. Végül az elfogadott nyilatkozat nem tartalmaz újabb menekültek befogadására vonatkozó kötelezettséget, azonban megerősíti az eddig már elfogadott intézkedéseket, vagyis az úgynevezett kötelező kvóta továbbra is érvényben marad, sőt, a végrehajtását fel kell gyorsítani. A magyar és a szlovák kormány ettől elzárkózott.

„Azt is világossá tettük a szlovákokkal közösen, mind a ketten jogfenntartó nyilatkozatot tettünk és kimondtuk, hogy miután pereljük az unió korábbi döntéseit, amelyek a menekültek, a migránsok áthelyezésére vonatkozik, ezért természetesen a szöveget nem tudjuk támogatni. De nem akadályozzuk meg, hogy a többiek ezt a szöveget egyébként elfogadják, de a jogfenntartó nyilatkozatokat megtettük, tehát mi továbbra is ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy a bíróság elé vigyük az Európai Bizottság korábbi döntését és megpróbáljuk ott azt hatályon kívül helyeztetni” – árulta el Orbán Viktor miniszterelnök.

Hírdetés

Fotó: MTI

A már meglévő uniós áttelepítési rendszer új eleme lesz, hogy annyi szíriait fogadnak be török táborokból, ahányat a törökök visszavesznek a görög szigetekről.

„A mi célkitűzéseink az emberiességen alapulnak. Nem akarjuk azt látni, hogy nők és gyerekek a tengerbe vesznek. Nem akarunk még több és több áldozatot látni, akik az iszlám állam terrorszervezetének brutalitás rendszere, vagy a szíriai orosz légicsapások miatt jönnek Törökországba és onnan tovább Európába. Ma 2,7 millió menekült él nálunk, Törökország ad otthont a legtöbb menekültnek az egész világon” – mutatott rá Ahmet Davutoglu, Törökország miniszterelnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli migrációs csúcstalálkozója előtt tartott V4-es kormányfői egyeztetésen, Fotó: MTI

A várakozások szerint ezen túl menekültek csak törvényes úton juthatnak Európába, ezért a tagállamok vállalták azt is, hogy év végéig helyreállítják belső határellenőrzések nélküli schengeni rendszert.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »