Közel száz halott és sebesült a szíriai elleni izraeli légitámadásban

Közel száz halott és sebesült a szíriai elleni izraeli légitámadásban

A londoni székhelyű “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja” (SOHR) nevű szervezet szerint 57 ember meghalt 37 megsebesült a kelet-szíriai Deir Ezzor tartomány elleni légi támadásokban január 13-án.

A légi csapások korán reggel történtek, amelyeknek célpontjai a Deir Ezzor város és Al-Bukamal település közötti katonai létesítmények voltak a tartomány déli részén.

Az SOHR szervezet szerint a halottak között 14 szíriai katona és 43 külföldi fegyveres volt, akik iraki és afgán állampolgárok és a Szíriával szövetséges Iránhoz hű paramilitáris egységek tagjai.

Az SOHR által közölt számadatok legnagyobb valószínűséggel pontatlanok. A “megfigyelő csoport” legtöbbször túlbecsüli a szíriai kormányerők és szövetségeseik veszteségeit és dzsihádista frakciókkal szimpatizál. Szíriai kormánypárti források eddig 5 katona haláláról számoltak be.

Hírdetés

Ezzel egyidőben több médiaforrás szerint Szaleh Abdul Amir Nasszif, mozgalmi nevén Abu Jatem Al-Katrani, az Iraki Mozgósított Népi Egységek (PMU – iraki wahhabi ellenes és cionista ellenes politikai mozgalom és fegyveres erő) 4. Dandárának parancsnoka meghalt a Deir Ezzor tartományt ért izraeli támadásban. Az Iraki Fegyveres Erőkhöz tartozó PMU hivatalos nyilatkozatban erősítette meg a parancsnok halálesetét, azonban nem részletezték a halála idejét és helyét.

Az izraeli légi támadások a legsúlyosabbak voltak 2021 év kezdete óta, és a legnagyobb erejűek között van, amelyeket Kelet-Szíriában elkövettek a szíriai kormánycsapatok és szövetségeseik ellen a háború kezdete óta.

Az ismétlődő izraeli agressziók célja, hogy nyomás alá helyezzék a damaszkuszi kormányt és kiszorítsák a Szíriával szövetséges iráni csapatokat és a többi szövetséges egységet a háború dúlta országból. Erre viszont egyhamar nem fog sor kerülni.

Forrás: A nagy IT vállalatok által cenzúrázott South Front katonapolitikai honlap

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »