Közel kétezer éves páncélt rekonstruáltak

Közel kétezer éves páncélt rekonstruáltak

Nyitókép: heritagedaily.com

Ritka, a National Museums Scotland gyűjteményéhez tartozó római kori páncélzatot restauráltak – számol be a National Geographic. Az időszámítás szerinti 2. század közepéről származó sárgaréz karvértet februárban a British Museumban fogják bemutatni egy, a római hadsereget ismertető kiállításon.

A vállból induló karpáncél egy karcsú fém négyzetben végződik, amelyet úgy terveztek, hogy védje viselője kezét, és amelyet valószínűleg a gladiátorok által viselt felszerelés ihletett. Az eredetileg testpáncélként azonosított tárgy a későbbi elméletek szerint egy lovas combvédőjeként szolgált, csak az utóbbi években sikerült megérteni a valódi funkcióját.

A restaurátorok heteket töltöttek a lelet helyreállításával, a vértet több száz darabban, bőrszíjak maradványaival együtt 1906-ban fedeztek fel a dél-skóciai Melrose melletti Trimontium erőd helyén.

Hírdetés

„Ez egy hihetetlenül ritka tárgy, és nagyszerű, hogy ez a kiállítás lehetőséget adott arra, hogy újraépítsük. Az átalakulás lenyűgöző”

– mondta Dr. Fraser Hunter, a National Museums Scotland őskori és római kori kurátora. A szakértő szerint a páncél egyszerre szolgált védelemként és státuszszimbólumként.

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon   @nationalmuseumsscotland által megosztott bejegyzés

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »