Közel a vég?

Közel a vég?

Új hét, ugyanaz a koalíciós válság. Így lehet a legjobban összefoglalni a szlovák kormánykoalíció jelenlegi helyzetét. Eduard Heger kormányfő ugyan több javaslatot is tett a koalíciós válság megoldására, de még mindig érvényes, hogy ezek Igor Matovič lemondása nélkül nem sokat érnek.

Az SaS továbbra is ütközési pályán van a másik három koalíciós párttal, és több mint jó esély van arra, hogy a párt miniszterei szeptember elején kiürítik irodáikat. A kormánykoalíció az SaS kiválásával egy olyan pillanatban vesztené el parlamenti többségét, amikor Szlovákia egyik legbonyolultabb tele elé néz.

Hogy mennyire komoly a helyzet, azt jól mutatja, hogy a Fitch hitelminősítő intézet múlt héten stabilról negatívra változtatta Szlovákia minősítésének kilátásait. A Fitch elemzői vérszegénynek tartják Szlovákia növekedési prognózisait, és attól tartanak, ha teljesen leáll az orosz földgázimport, a szlovák gazdaság mély recesszióba kerül. Félő, hogy a magas infláció miatt a lakossági fogyasztás fokozatosan gyengül, és a helyzeten az is ront, hogy a szlovák kormány eddigi inflációellenes segítsége szerénynek mondható. A Fitch elemzői természetesen érzékelik a jelenleg zajló koalíciós válságot is, és megjegyzik, hogy kisebbségi kormányzás esetén nehéz lesz hatékonyan kormányozni.

Hírdetés

Ha az SaS kiválásával a maradék három kormánypárt kisebbségi kormányzásba kényszerül, az a gazdaságpolitikában több szinten komoly gondokat okoz. Rövid távon az SaS minisztereinek és államtitkárainak a távozása a legaggasztóbb, tekintve, hogy utódaiknak hónapokig is eltarthat, míg otthonosan mozognak új tárcájukban. Erre most különösen a gazdasági minisztériumban nincs idő, hiszen a Nord Stream 1 ismét leállt, a földgáz- és a villamosenergia- árak pedig újfent történelmi rekordokat döntenek az európai piacokon. A szlovák lakosságnak és a vállalatoknak segítségre lesz szükségük a magas energiaárak által okozott problémák enyhítésére, és ehhez a gazdasági minisztérium minden szakértelmére szükség lesz.

Hosszabb távon viszont az igazi kérdés az lesz, mennyire tud egyáltalán működni egy kisebbségi kormány gazdaságpolitikája. A kormánykoalícióban esetlegesen maradó három pártnak nincs elegendő szavazata a parlamentben, ezért minden törvényjavaslathoz vagy az SaS, vagy az ellenzéki pártok támogatására lesz szükség. Ez reálisan azt jelenti, hogy a komolyabb horderejű reformoknak búcsút mondhatunk, legyen szó akár a nyugdíjrendszer vagy az adósságfék reformjáról. Még ennél is prózaibb kérdés, lesz-e a kisebbségi kormánynak elegendő szavazata arra, hogy ősszel a parlamentben elfogadtassa a jövő évi állami költségvetést. Félő ezért, hogy a kisebbségi kormány kevéssé akcióképesen sántikál el a következő parlamenti választásig.

Ezekből kiindulva az ország számára a legideálisabb megoldás továbbra is a négypárti kormánykoalíció fennmaradása, de Igor Matovič lemondása nélkül ez lehetetlennek tűnik. Richard Sulík és az SaS már túl magasra emelte a tétet ahhoz, hogy komoly arcvesztés nélkül visszakozzon, az OĽaNO viszont a várakozásoknak megfelelően makacsul kiáll a párt vezére mellett. Többször elhangzott már, hogy Igor Matovičtól államférfihoz méltó lépés lenne, ha önként feladná miniszteri pozícióját, ezzel egy nehéz pillanatban megmentve a kormánykoalíciót. Igor Matovič szerint viszont ezt az áldozatot már egyszer meghozta, amikor 2021 tavaszán lemondott kormányfői posztjáról. Így minden jel arra utal, hogy az elkövetkező nehéz hónapoknak Szlovákia egy kisebbségi kormánnyal vág neki.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »