Közel a győzelem! Hétfő estig kell kitartania a vallonoknak

Közel a győzelem! Hétfő estig kell kitartania a vallonoknak

Hétfő estig adott határidőt az Európai Unió a belga szövetségi kormánynak a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadására, máskülönben lemondják a jövő hétre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót – hivatkozik uniós forrásokra az MTI.

Több nemzetközi hírügynökség is úgy tudja, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő este tárgyalni fog Charles Michel belga kormányfővel, hogy a kanadai miniszterelnök időben eldönthesse, hogy Brüsszelbe utazik-e csütörtökön az aláírásra. Amennyiben a belga miniszterelnök nem tudja garantálni, hogy Vallónia elutasító álláspontja meg fog változni, akkor határozatlan időre elhalasztják az EU-Kanada csúcsot.

A Fidesz reménykedhet: Kanada még nem mondott le a CETA-ról

A harcnak még közel sincs vége: Chrystia Freeland, Kanada kereskedelmi minisztere még itt van a kontinensen, szombaton Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével és Paul Magnette vallon miniszterelnökkel tárgyalt az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményről (CETA). Hazánkat azonban nem érheti panasz: továbbra is éltanulóként támogatjuk a CETA-t.

Ahogy arról beszámoltunk, sem az észak-amerikai ország, sem pedig az EU vezetése nem adta fel a szerződést, a kanadai kereskedelmi miniszter Chrystia Freeland szombaton is győzködte Paul Magnette vallon miniszterelnököt, aki viszont a tárgyalások újrakezdését szorgalmazza. Eközben Amszterdamban több ezren tüntettek a CETA ellen, a belga tartomány mellett.

Ön szerint kitart Vallónia ellenállása hétfő estig?

Hírdetés


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »